ГЛАВНА ПРЕПРЕКА ПРОЦЕСУИРАЊУ - ПРАВОСУДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ

Још нису процесуирани многи ратни злочини над Србима
Још нису процесуирани многи ратни злочини над Србима

Главна препрека у процесуирању ратних злочина почињених над Србима у претходном рату су правосудни органи на нивоу БиХ, конкретније Тужилаштво, па и Суд БиХ, изјавио је синоћ у Бањалуци Невенко Врањеш из Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске.

Врањеш, који је начелник Одјељења за истраживање рата, ратних злочина и обраду документације, рекао је током предавања под називом "Некажњени ратни злочини у БиХ" да се то може констатовати на основу многих мишљења правних експерата, истражилаца из полицијских агенција, као и према резултатима истраживања Центра. 

"Тужилаштво БиХ не даје ниједан сигнал, не открива нити саопштава праве разлоге зашто је то тако. О томе говоре и приговори које су поднијеле полицијске агенције на наредбе тог тужилаштва о непровођењу истраге", нагласио је Врањеш. 

Он је изнио већи број примјера почињених ратних злочина над Србима који још нису процесуирани. 

Према његовим ријечима, посљедњи рат је почео дешавањима на територији гдје су живјели Срби, гдје су прве жртве били Срби, као и припадници тада регуларне ЈНА који су убијани широм БиХ. 

Врањеш је подсјетио на низ почињених злочина почевши од Сарајева – Добровољачке улице и Великог парка, преко злочина на Брчанској Малти у Тузли, низа злочина у Посавини, западнокрајишким општинама, окупацији Мркоњић Града, подручју Подриња, који још нису процесуирани, упркос бројним доказима. 

Организатор синоћњег предавања је бањалучки одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ПРЕДАВАЊЕ О ТЕМИ "НЕКАЖЊЕНИ ЗЛОЧИНИ У БиХ ...

Некажњени злочини на Кордуну - Jadovno 1941.

Радисав РИСТИЋ: НЕКАЖЊЕНИ ЗЛОЧИНИ или ... - Jadovno 1941.