Годишњица формирања Првог крајишког корпуса

Служењем помена, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа у знак сјећања на погинуле борце Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске у Бањалуци је јуче обиљежен Дан формирања овог корпуса.

 

 

Први крајишки корпус ВРС био је кључна карика и ослонац у оружаним снагама Републике Српске у свим ратним дешавањима, рекао је предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз. "Први крајишки корпус је једна моћна оружана формација која је на самом почетку свих ратних дешавања на неки начин територијално и формирала Републику Српску", истакао је Ћургуз.

Он је навео да је Први крајишки корпус дао највећи допринос одбрани Републике Српске и доношењу одлуке којом је Народна скупштина првог сазива прогласила Републику Српску државом српског народа у БиХ.

Пензионисани генерал ВРС Бошко Келечевић рекао је новинарима да је Први крајишки корпус био "прва армија", јер нигдје у свијету данас нема корпуса који броји 125.000 бораца, јер обично корпусе чини до 25.000 војника.

Келечевић је навео да је Први крајишки корпус чинио око 60 одсто састава ВРС. "Први крајишки корпус је држао и више од 60 одсто територије Српске, али његова највећа заслуга је била операција "Коридор 92", у сарадњи са другим мањим снагама", напоменуо је Келечевић. Он је подсјетио да је операција "Коридор 92" била кључна за стварање Српске.

На бањалучком гробљу Свети Пантелија на споменик погинулим борцима ВРС-а вијенац је положио изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић. Помену су присуствовали представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука ОС БиХ, БОРС-а, породица погинулих бораца и ратни саборци.

 

Помен генералу Момиру Талићу

У оквиру обиљежавања дана формирања Првог крајишког корпуса ВРС служен је помен на гробу и код спомен-бисте ратног команданта овог корпуса генерала Момира Талића у Пискавици код Бањалуке. На гроб ратног команданта Првог крајишког корпуса ВРС прислужене су свијеће и положени вијенци.

Вијенце су Душко Четковић, представници БОРС-а, представници Борачке организације града Бањалука и ратни саборци.

Бивши начелник Генералштаба ВРС генерал Момир Талић преминуо је 2003. године на ВМА у Београду.

 

Извор: РТРС