ГРАДИЋЕ СЕ ЦРКВА ПОСВЕЋЕНА ЖРТВАМА "ОЛУЈЕ"

Банстол Фрушка Гора
Банстол Фрушка Гора

Чланови "Клуба свих генерација" из насеља Банстола, претежно настањеног Србима прогнаним из Хрватске послије акције "Олуја", чине све да у том живописном фрушкогрорском насељу на тромеђи војвођанских општина Сремски Карловци - Инђија - Ириг, подигну цркву посвећену жртвама те по злу познате операције хрватске војске.

Предсједник Клуба Бранко Симоновић каже да је драгоцјена, а неочекивано брза подршка градњи храма стигла од Његовог преосвештенства епископа сремског Василија. 

"Обратили смо му се само да нас прими и да нам благослов за куповину плаца где ћемо подићи црквицу жртвама `Олује`, а он се створио у Банстолу, чини нам се и пре него му је наше питање дошло. Дошао је у насеље и једноставно нам рекао: `Црква ће купити плац који желите, уступићемо га вама на коришћење и помоћи да подигнете капелу`", рекао је Симоновић за Срну. 

Он каже да их је такво реаговање владике Василија охрабрило и још више мотивисало, па су одлучили да у госте позову и предсједнике Србије Томислава Николића и Републике Српске и Милорада Додика. 

"Одлучили смо да у госте позовемо Николића и Додика, како би први људи Србије и Републике Српске дали подршку градњи цркве, која ће вечно сећати на жртве `Олује`. Желимо да, уз подршку владике Василија, Николића и Додика, управо у Банстолу, утемељимо јаку заједницу свих генерација људи, које је судбина са њихових вековних огњишта у Хрватској довела на Фрушку Гору", навео је Симоновић. 

У Банстолу данас стално живи 3.200 људи од којих су више од 95 одсто прогнани из Хрватске у злогласној војној операцији хрватске војске под називом "Олуја" изведеној у августу 1995. године. 

"Клуб свих генерација", који окупља у дословном смислу све генерације житеља Банстола, има сједиште у Сремским Карловцима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

конкурс за споменик србима страдалим у сукобима од 1990.

КРУШЕДОЛСКА ЗВОНА – САБОР КРАЈИШНИКА - Jadovno 1941.

страдање српске православне цркве у хрватској у акцијама

Олуја - Јадовно 1941.