ГВОЗДЕНА БОШЊАЧКА ЗАВЈЕСА ЗА ПОВРАТАК СРБА

Aleksandra

САРАЈЕВО, (СРНА) - Бошњачки политичари дуже од деценије свјесно и прорачунато праве замјену теза и покушавају да оптуже Републику Српску за непровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, настојећи да сакрију чињеницу да су они ти који су прво почистили Србе из Федерације БиХ, а потом поставили гвоздену завјесу за њихов повратак, рекла је Срни посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић.

''Према попису из 1991. године, у Сарајеву је живјело 30 одсто Срба и данас би требало да толики буде проценат њихове запослености, односно заступљености у институцијама Федерације БиХ. Не чуди податак да их је свега 4,1 одсто, јер у Сарајеву и нема Срба, тако да више Бошњака живи у Сребреници и Братунцу него Срба у читавој Федерацији", рекла је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, ни у сарајевској општини Хаџићи, у којој је некада било 27 одсто Срба, данас није запослен ниједан Србин, а у ову федералну општину вратило се свега десетак стараца.

''Тамо је српска имовина уништена углавном послије Дејтона, али општинска власт коју има СДА и капом и шаком дијелила је средства за изградњу кућа Бошњацима чија имовина није била уништена, док је у фиоке трпала све захтјеве Срба за обнову имовине'', тврди Пандуревићева.

Она додаје да је ''оно мало Срба које су 'набрали' у институцијама у ФБиХ у ствари и не представљају Србе, јер је углавном ријеч о припадницима такозване Армије БиХ и члановима њихових породица''.

''То су у 90 одсто случајева сљедбеници Лазовића, Пејановића, Пударића и других. И нема разлога да гласно и јасно не кажемо да у Сарајеву нема Срба јер се тамо не осјећају безбједно, јер не желе да буду грађани десетог реда, не желе да осјећају презириве погледе када уђу у неку институцију и кажу: 'Добар дан', а не 'Мерхаба'. Срби не желе да живе у страху јер улицама Сарајева шетају они чијих су злочина свједоци, док њихова дјеца не могу у школама да уче српски језик него их приморавају да уче да су њихови родитељи били 'агресори'', истиче Пандуревићева.

Нико не може оспорити, наглашава она, да је Република Српска вратила 99 одсто бошњачке имовине и да су у Српској приликом запошљавања Бошњаци врло често привилеговани чак и у односу на породице палих бораца, јер се предност даје онима са статусом повратника.

''Све власти у Српској подстицале су повратак, а оне у Федерацији га кочиле. Они то добро знају и зато су толико дуго блокирали усвајање Закона о попису становништва чије ће провођење неминовно потврдити да је Федерација етнички очишћен ентитет'', закључила је Пандуревићева.

Од укупно 2.024 запослених у институцијама Федерације БиХ, свега 83 лица су српске националности или 4,1 одсто - потврђено је раније Срни у Агенцији за државну службу Федерације БиХ.

 

 

Извор: срна