ХИТНА ПРОЦЕДУРА УЛАЗИ У СЕДМУ ГОДИНУ

tesanj

ТЕШАЊ, 13. ЈАНУАРА (СРНА) - У Тужилаштву БиХ тврде да у предметима ратних злочина поступају хитно, иако већ седму годину траје оцјена навода у предмету против високог функционера СДА Шемсудина Мехмедовића због злочина против човјечности на подручју Тешња.

        "Поступајућем тужиоцу дато је упутство да овај предмет приоритетно узме у рад цијенећи функцију пријављене особе, а с циљем доношење тужилачке одлуке", рекла је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић.

        Окружно тужилаштво Добој 5. августа 2005. године уступило је Тужилаштву БиХ извјештај Центра јавне безбједности Добој против посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудина Мехмедовића због злочина против човјечности у вријеме док је био начелник Станице јавне безбједности у Тешњу.

        У Тужилаштву БиХ Срни није одговорено ко је поступајући тужилац који од августа 2005. године провјерава наводе из извјештаја полиције Републике Српске и прикупља доказе ради утврђивања кривичне одговорности Мехмедовића.

        Хећимовићева је навела да је, када је ријеч о овом предмету, у току фаза прикупљања материјалних докумената и изјава свједока и саслушавања нових да би се "могла донијети одлука о постојању основа сумње да је пријављена особа починила кривично дјело".

        "За оцјену навода из пријаве, односно Извјештаја ЦЈБ Добој, не постоји одређени законски рок, али у овим предметима поступа се хитно", истиче Хећимовићева.

        Џевад Галијашевић, члан Експертског тима за борбу против тероризма, рекао је раније Срни да се Мехмедовићу у полицијском извјештају из 2005. године на терет ставља да ништа није предузео против муџахедина који су му током рата донијели четири одсјечене главе у Полицијску станицу у Тешњу.

        "Мехмедовић се терети што као тадашњи шеф полиције у Тешњу није задржао починиоце, провео истрагу и казнио их, већ је једном од њих дао никловани пиштољ као награду. Он се не терети за догађај на Црном врху на којем су одсјечене главе три позадинца ВРС већ за догађај због којег он ништа није предузео да казни починиоце тог гнусног дјела", рекао је Галијашевић.

        У септембру 1992. године муџахедини су на Црном врху на теслићко-тешањском ратишту одсјекли главе припадницима ВРС Браниславу Ђурићу, Благоју Благојевићу и Ненаду Петковићу, сва тројица са подручја општине Теслић. Срби избјегли из Тешња причају да су одсјечене главе донесене у овдашњи Дом здравља и да су касније били истакнуте на средњовјековној тврђави.

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png