ХРВАТСКА ДА ОСНУЈЕ ФОНД ЗА ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЖРТАВА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/linta.jpgБЕОГРАД, 14. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта затражио је данас да Хрватска отпише парничне трошкове за тужбу против те државе због убиства члана породице од 1991-1995. године и да оснује фонд за обештећење свих жртава рата.


Линта је позвао Министарство правде Србије и српско Тужилаштво за ратне злочине да траже од хрватске стране да коначно расвијетли бројна убиства српских цивила и ратних заробљеника.

Он је у саопштењу поздравио пресуду Европског суда за људска права у Стразбуру у корист Ане Јелић, чијег је супруга српске националности у новембру 1991. године у Сиску ухапсила хрватска полиција, а затим га убила.

Линта је оцијенио да ова пресуда показује да у Хрватској и даље нема стварне политичке воље да се процесуирају ратни злочини против цивила и ратних заробљеника српске националности.

"Патња бројних чланова породица жртава ратних злочина српске националности још није призната и већина је, не само изгубила парнице за накнаду нематеријалне штете за претрпљене душевне боли против Хрватске због наводне застаре него су судови доносили пресуде да плаћају трошкове парничног поступка у износима од 3.000 до чак 10.000 евра", указао је Линта.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png