ХРВАТСКА ТРЕБА ДА ОСЛОБОДИ СЛОБОДАНА МАТИЋА

janko.jpg

БАЊАЛУКА, 5. АПРИЛА (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић очекује да ће хрватско правосуђе у најскорије вријеме ослободити Слободана Матића из Градишке, након што прикупи све чињенице и провјери наводе породице и његовог адвоката о замјени идентитета.

"Према сазнањима Републичког центра постоје индиције да се у конкретном случају ради о другом Слободану Матићу, који је преминуо 1993. године у Србији и сахрањен у селу Романовци код Градишке", рекао је Срни Велимировић, коментаришући случај Слободана Матића из Градишке кога је недавно ухапсила хрватска полиција под сумњом да је починио ратни злочин у Окучанима.

Велимировић је рекао да Слободан Матић није први кога је ухапсила хрватска полиција под сумњом да је починио ратне злочине на основу замјене идентитета, али се поставља питање обештећења за људе који су бесправно ухапшени и држани у затвору у Хрватској.

"Хрватска полиција ухапсила је Слободана Матића на основу изјава свједока, без имена његовог оца и чињенице да је са подручја БиХ, због чега постоји реална опасност да дође до сличних хапшења усљед непотпуних података о идентитету", закључио је Велимировић.

Хрватска полиција ухапсила је Слободана Матића /50/ из Градишке 3. марта на граничном прелазу Стара Градишка под сумњом да је починио ратни злочин у Окучанима.

Матић се и даље налази у затвору у Пожеги, иако подаци које је прикупила породица недвосмислено указују да Матић током рата није ни био у Хрватској.

 

Извор: срна