22 године од некажњеног злочина у Јошаници крај Фоче

Споменик побијеним српским цивилима у Јошаници на Никољдан 1992.
Споменик побијеним српским цивилима у Јошаници на Никољдан 1992.

На Никољдан 1992. године припадници такозване Армије РБиХ из Горажда свирепо су убили 56 српских цивила из фочанске Мјесне заједнице Јошаница и запалили 18 јошаничких села. Тим поводом данас су породице побијених Срба изашле на Градско гробље у Фочи и на мјесно гробље у Јошаници и запалили свијеће. Преживјели и потомци убијених и данас се присјећају како су их на крсну славу напале бивше комшије муслимани из Горажда. 

Напад на 18 српских села Јошанице извели су припадници злогласне Прве дринске бригаде Армије БиХ, под командом официра Заима Имамовића. Највише убијених је из породица Вишњић, Грујичић, Кулић, Стевановић. Они су за само неколико часова, убили, заклали и спалили 56 мјештана, међу којима је 37 цивила - дјеце, стараца и жена.

Милости нису имали ни према двоипогодишњој Данки Tановић, те брату и сестри десетогодишњем Дражену и дванаестогодишњој Драгани Вишњић. Преживјели се присјећају да су нападачи убијали све на које су наишли, жене, дјецу, старце, животиње, палили куће. Од већине села практично ништа није остало.

У јошаничком селу Хоџићи обновљено је само неколико кућа, а прије неколико година подигнуто је спомен-обиљежје. Иако су свједочили о том тешком злочину, у којем су и дјеца и жене били масакрирани, и послије 22 године од највећег страдања фочанских Срба још се чека на судски епилог.

Окружно тужилаштво у Tребињу годинама је водило истрагу и упркос бројним свједочењима преживјелих није подигло ниједну оптужницу за овај злочин. Послије дугогодишње истраге предмет је прије двије године прослиједило Tужилаштву БиХ.  Из ове институције раније је саопштено да се води интензивна истрага и да је Јошаница један од приоритета Tужилаштва.

Родбина погинулих и преживјели Јошаничани још једном су поручили да никада неће одустати од борбе за правду, јер је, како истичу, то њихова обавеза и једини пут ка помирењу народа у БиХ.

Годишњица никољданског страдања званично се обиљежава 22. маја, на празник Преноса моштију Светог Николе, када се код споменика у Горњој Јошаници служи помен.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Желим да моје дијете, никада не доживи оно што смо ми и наши ...

МАЈСКО СЈЕЋАЊЕ НА ЈОШАНИЧКО СТРАДАЊЕ

Правосуђе БиХ ћути о покољу Срба у Јошаници - Jadovno 1941.