ИЗЈАШЊАВАЊЕ О КРИВИЦИ МУДЕРИЗОВИЋА, АВДОВИЋА И ВИНТИЛЕ

sud

САРАЈЕВО, 18. ЈАНУАРА (СРНА) - Пред Судом БиХ за данас је заказано изјашњавање о кривици оптужених за ратне злочине против цивилног српског становништва у логору "Виктор Бубањ" у Сарајеву.

О кривици ће се изјаснити Бесим Мудеризовић, Рамиз Авдовић и Илијан - Николае Винтила, који се терете да су од краја јуна 1992. године до краја новембра 1992. године, као свјесни учесници удруженог злочиначког подухвата, учествовали у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности.

Мудеризовић је тада, како се наводи у оптужници, обављао функцију замјеника управника на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и командира војног затвора у бившој касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву, Авдовић је био командир страже на петом спрату Окружног затвора и бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтила, кувар и стражар у војном затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ".

Затворени српски цивили у ''Виктор Бубњу'' били су подвргнути намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола, наношењу повреда тјелесног интегритета или здравља и присиљавању на принудни рад, наводи се у оптужници.

Оптужена тројка терети се да је учествовала у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности тако што су приведене цивиле са подручја града Сарајева прихватали и противзаконито затварали у бившој касарни "Виктор Бубањ", гдје су били подвргнути намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола или патње (мучење), наношењу повреда физичког интегритета или здравља и присиљавању на принудни рад, што је имало за посљедицу смрт осамнаест затвореника, наводи се у саопштењу Суда БиХ.

Према подацима Тужилаштва БиХ, у бившој касарни "Виктор Бубањ" било је заробљено најмање 200 цивила српске националности, којима није био саопштен разлог заробљавања, нити је против већине њих вођен кривични поступак.

Изјашњавање о кривици заказано је са почетком у 12.00 часова.

 

Извор: срна