Избеглица из Хрватске две године живи у киоску

Милан Крајишник више од две године живи у напуштеном киоску - трафици поред пута, без тоалета и купатила

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/vidikovac-kiosk.jpg


КРАЉЕВО - Избеглица из Хрватске Милан Крајишник више од две године живи у напуштеном киоску - трафици поред пута, без тоалета и купатила.

Напуштени киоск преуредио је у собу, након што се пре више од две године развео од супруге, са којом је живео у социјалном стану за избегле и расељене у краљевачком насељу Берановац.

Она је остала у стану, јер је уговор склопљен са њом, а Милан је завршио у киоску поред зграде.

"Две године и два месеца немам никакве услове за живот. Видите и сами. Немам воду, струју, санитарни чвор, а здравствено стање ми није баш задовољавајуће", започиње своју причу Крајишник (58), некада житељ прелепог краја на Плитвичким језерима у Хрватској.

Каже да му је најгоре зими, и када пада велика киша, јер је кров пропао и бушан на много места и у тој импровизаној собици некада зна да буде поприлично воде. Али и да је у топлим летњим данима јако тешко у усијаној лименој трафици.

"Тешко је за купање, а некада би морао по три пута дневно да се туширам. У овом киоску је температура 50 степени, а напољу је 30. Нисам у мугућности да се чешће купам", прича Крајишник.

Зими у овом киоску дува са свих страна, на пролеће прокишњава, па се таваница састављена од картонских кутија толико натопи воде, да печурке расту на њој колико има влаге.

Дешава му се, каже Милан, да ноћу када затвори очи, толико почиње да му лупа срце, да помисли да ће му препући.

"Јако тешко долазим до огрева, а понекада ми помогну другари. Немам шпорет, иако сам тражио од појединих институција да ми доделе један. Нажалост, нико од њих ми није изашао у сусрет. Тражио сам најлон за кров, који прокишњава. Ни то нисам добио. Обраћао сам се и градоначелнику Краљева, неколико пута, али никада нисам добио одговор, нити ме је ико обишао", прича Крајишник из насеља Берановац.

Милан преживљава дане поправком бицикли.

Како каже, уместо тога би морао да проси на улици и наводи да му комшије помажу, јер му доносе храну, али да му је најтеже што је изгубио свако право на становање.

Миодраг Вујовић, директор Општинске стамбене агенције из Краљева, која газдује становима за социјално становање, каже да им је познат случај Крајишника, али да због процедуралних проблема нису могли да га удоме.

"Због тога што у тренутку развода са супругом, Крајишник није био запослен, а то је био услов да би конкурисао за социјални стан, он није могао да добије. При том, није ни било празних гарсоњера. Имамо у плану да му помогнемо до краја године. Очекујемо да када се буде завршила градња још једне у зграде за социјално становање у насељу Рибница, Крајишник буде усељен у један од станова", каже Вујовић.

 

Извор: Вечерње Новости