ИЗЕТБЕГОВИЋ ПОКУШАВА ДА УБЛАЖИ ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ

stasa_kosarac

БАЊАЛУКА, 11. АПРИЛА /СРНА/ - Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић пријетњама којекаквим тужбама против предсједника Републике Српске Милорада Додика и било којег припадника српског народа само покушава да ублажи историјске чињенице, које никако не иду у прилог његовом оцу Алији Изетбеговићу, сматра Сташа Кошарац, шеф Тима Владе Српске за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица.

"Бакиру Изетбеговићу можда је боље да се поклопи и ћути, јер би у противном морао да одговори на питање гдје је он био током рата, шта он зна о тонама наоружања и муниције, милионима долара донација из арапских земаља и одлукама о брзој натурализацији најтраженијих терориста данашњице, што је рађено по налогу његовог оца", рекао је Кошарац за "Фокус".

Кошарац подсјећа да је Алија Изетбеговић још почетком осамдесетих година свима јасно ставио до знања да је њему прихватљива само националистичка политика.

"Полигон за ратни сукоб у БиХ Изетбеговић је почео да ствара 1987. године, заједно са Хасаном Ченгићем и Мустафом Церићем, формирајући срж будуће `Патриотске лиге` и политичку платформу Странке демократске акције. Све што се послије дешавало, било је само узрочно-посљедично дјеловање човјека, који се није либио да отворено, у парламенту поручи да је он у сваком тренутку спреман да жртвује мир за независност БиХ", каже Кошарац.

Политички аналитичар Предраг Лазаревић сматра је да је Алија Изетбеговић, уз свесрдну помоћ својих покровитеља из арапског свијета, знатно прије почетка рата у БиХ смислио план довођења муџахедина у БиХ и претварање бивше југословенске републике у исламску државу у срцу Европе.

"Да је то тако, било је јасно још априла 1993. године, када је Саудијска Арабија бошњачког ратног вођу наградила због `заслуга за ислам и приврженост џихаду`. Саудијска Арабија препознала је те заслуге у `Исламској декларацији` и сасвим је нормално да му је својски помагала у остварењу циља, односно формирања исламске републике", нагласио је Лазаревић.

Он је подсјетио да је Изетбеговић у исламским земљама, понајприје на Блиском истоку, као припадник "Младих муслимана" стекао углед борца за ислам још прије почетка рата у БиХ.
       
Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић сматра да је Изетбеговићева најава тужбе против Додика, у ствари, најсликовитији приказ истинитости старе народне пословице да је "напад најбоља одбрана".

"Бакир Изетбеговић свјестан је чињенице да Република Српска има много више разлога за подношење тужбе против њега лично, јер је током рата био раме уз раме са својим покојним оцем Алијом и до танчина је знао све о доласку муџахедина у БиХ", нагласио је Галијашевић.         

 

Извор: срна