ИЗЛОЖБА "ОПОМЕНА" У МУЗЕЈУ СРПСКЕ

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Поводом обиљежавања 15. септембра - Дана погинулих и несталих Републике Српске, у Музеју Републике Српске у Бањалуци постављена је изложба под називом "Опомена" о узроцима и посљедицама одбрамбено-отаџбинског рата Српске.

 

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић навео је да је ријеч о документарно-фактографској изложби о страдањима Срба од 1991. до 1995. године, која садржи 30 паноа, величине 100 пута 70 центиметара. 

 

"Изложба садржи уводни дио који говори о страдањима Срба западно од Дрине до посљедњег грађанског рата у БиХ, са акцентом на почињени геноцид у Другом свјетском рату, чиме се жели указати на континуитет злочина у 20. вијеку чији је циљ био уништење српског народа на овим просторима", рекао је Митровић Срни и додао да изложба садржи цјелину о креирању и спровођењу политике којој је рат био у интересу као средство за постизање наведеног циља. 

 

Он је додао да се централни дио изложбе односи на саме злочине, са акцентом на њихову систематичност, масовност и распрострањеност. 

 

"Централни дио изложбе свједочи о томе да су злочини над Србима спровођени широким спектром метода и да су били дио постојећег историјског континуитета, а посебно цјелине о злочинима над дјецом и сексуалном насиљу над женама", каже Митровић. 

 

Он је рекао да посљедња цјелина изложбе, осим паноа посвећеног мировним уговорима у Дејтону и Паризу, садржи и дијелове о НАТО бомбардовању Републике Српске и бивше Републике Српске Крајине, егзодусу сарајевских Срба, те статистике суђења пред судом БиХ и Хашким трибуналом. 

 

"У овој цјелини видљив је континуитет спровођења ратних циљева коришћењем мирнодопских средстава", закључио је Митровић. 

 

Ова изложба раније је била постављена у Банском двору и на Сајму књига у дворани "Борик" у Бањалуци, а у плану је и постављање у Србији и Црној Гори. 

 

Организатор изложбе је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, и она је заједнички пројекат са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ЗЛОЧИН НА ОЗРЕНУ ИМА СВЕ ЕЛЕМЕНТЕ ...

МИТРОВИЋ: У ЈАМИ "РАДАЧА" НЕЋЕ ПРОНАЋИ СРПСКЕ ЖРТВЕ

МИТРОВИЋ: ПОКРЕНУТИ ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ СРБА ...