ЈЕДИНСТВЕНИМ СТАВОМ ДО ПРАВДЕ

srna

БАЊАЛУКА, 22. ЈУНА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске треба да заузме јединствен став о провођењу Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, јер је евидентно да се избјегава процесуирање сложених предмета ратних злочина почињених над Србима, сагласни су представници најјачих политичких партија у парламенту Српске.

 

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Никола Баштинац истакао је да је веома битно да парламент Српске заузме став о провођењу Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

 

"Добро би било да закључцима или декларацијом Народне скупштине Српске оснажимо наше представнике у заједничким институцијама БиХ. Мора се инсистирати и захтијевати да се коначно активније почне са процесуирањем сложених предмета ратних злочина почињених над Србима", рекао је Баштинац Срни.

 

Он је нагласио да се проблем избјегавања процесуирање сложених предмета ратних злочина почињених над Србима мора рјешавати, прије свега, у правосудним институцијама на нивоу БиХ.

 

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Ненад Стевандић каже да постоје ствари које су битне за Српску и које су изнад свих политичких подјела.

 

"Одговорност свих је да у тим стварима, међу којима је и инсистирање на активнијем рјешавању сложених предмета ратних злочина почињених над Србима, наступамо заједно. Сигурно је да смо доказали да је Српска једноставно била дискриминисана по том питању", рекао је Стевандић Срни.

 

Он је оцијенио да истина о ратним догађањима на простору БиХ полако излази на видјело.

 

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Српске Бранислав Бореновић нагласио је да парламент Српске мора заузети "жесток" став по питању непроцесирања предмета ратних злочина почињених над Србима.

 

"Међутим, поставља се питање шта је са провођењем ранијих закључака Народне скупштине Српске. Апсолутно сам за то да парламент Српске заузме јединствен став када је у питању процесуирање тих предмета", рекао је Бореновић Срни.

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић упозорио је директора Дирекције за западни Балкан у Генералном директорату за проширење Европске комисије Пјера Мирела на слаб учинак правосуђа у БиХ у процесуирању ратних злочина.

 

Он је затражио да тај проблем буде једна од главних тема идуће рунде структуралног дијалога о реформи правосуђа БиХ са ЕУ, заказане за 5. јул у Мостару.

 

Клубови посланика СНСД-а и СДС-а у Парламенту БиХ очекују да Народна скупштина Републике Српске заузме став поводом исхода расправе у Представничком дому о Анализи провођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, из које је јасно да се и даље избјегава процесуирање сложених предмета ратних злочина почињених над Србима.

 

"Сматрамо да је пред Републиком Српском, односно Народном скупштином, и политичка и историјска одговорност да заштити жртве рата из реда српског народа и да кроз законска рјешења спријечи покушаје промјене карактера рата", истакли су посланички клубови.

 

Припремио: Борис НОГО

 

Извор: срна