ЈОШ СЕ ТРАГА ЗА 9.643 НЕСТАЛА ЛИЦА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/Sarajevo-panorama.jpgСАРАЈЕВО, /СРНА/ - У БиХ се још трага за 9.643 нестала лица, што је четвороструко више него у региону, рекао је предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Марко Јуришић.

У паузи 12. Регионалне конференције о питању несталих лица која се други дан одржава у Сарајеву, Јуришић је рекао новинарима да је Централна евиденција несталих лица /ЦЕН/ успостављена прије двије године, те да је у току процес верификације, у складу са законским и подзаконским актима Института.

Јуришић је навео да је до сада верификовано 16.094 имена и презимена, односно утврђено идентитета несталих, да се тај процес одвија по сложеној процедури, те као један од закључака конференције истакао да се то мора максимално убрзати, а имена и презимена несталих објавити на сајту Института у законској форми.

"Све примарне базе од којих је настао ЦЕН налазе се у Институту, али никада нисмо добили базу у тврдој форми Канцеларије за тражење несталих лица Републике Српске. Од њих смо добили електронску базу која нам је послужила за успостављање ЦЕН-а", рекао је Јуришић.

Он сматра да се Институт мора материјално, финансијски и кадровски ојачати, да треба бити независан у свом раду и да му треба ставити на располагање најмодернију технику како би се процес тражења несталих убрзао и што прије ријешио.

"Иако смо у прошлој години ексхумирали 843 тијела, а идентификовали 563, наш је утисак да се процес рјешавања судбине несталих не може убрзати ако се Институт кадровски, материјално и финансијски не ојача и ако власти у БиХ не изврше препоруке УН за присилне нестанке из 2010. године", рекао је Јуришић.

Предсједник Комисије за затворена и нестала лица Хрватске Иван Грујић рекао је да се у тој земљи трага за 1.642 особе, а да је до сада ријешено више од 90 одсто случајева тражења несталих.

"Хрватска даје снажну подршку тражењу несталих лица, што потврђује чињеница да је у стратешком плану наше владе приоритетно питање тражење несталих. У стратегији развоја људских права у Хрватској, питање несталих лица је високо позиционирано. Предсједник Хрватске Иво Јосиповић континуирано ради на рјешавању овог питања", истакао је Грујић.

Предсједавајућа Регионалне координације Удружења породица несталих лица са подручја бивше Југославије Љиљана Алвир истакла је да убрзање процеса питања несталих лица подразумијева потписивање декларације о несталим лицима коју је иницирала Међународна комисија за нестала лица.

"Од предсједника земаља у региону тражимо да 30. августа, када се обиљежава Међународни дан несталих, потпишу ову декларацију, те да највише институције власти Србије, Хрватске и БиХ формално донесу одлуку о подршци Иницијативе за проглашење 2014. - годином несталих лица", рекла је Алвирова.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png