Јосиповић: Шешељ дух из боце

Хрватска ће на седници Савета безбедности УН о раду Хашког трибунала, средином децембра, изнети своју позицију о Шешељевим јавним иступима, изјавио Јосиповић.

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/josipovic.jpg

Како је рекао председник Иво Јосиповић, Хрватска ће од Савета безбедности "затражити да у оквиру својих надлежности предузме мере које има", преноси Хина.

На питање новинара да прокоментарише оцене српских званичника да лидер радикала није важан политички фактор, Јосиповић је одговорио да Шешељ лично можда и није превелик политички фактор "с обзиром на стање и болест", али да је проблем његова идеологија која је, како је оценио, "дух из боце" који плаши све који 
знају шта се догодило 1990-тих.

"Мислим да је заједнички задатак свих, укључујући ЕУ и Србију, да тај дух врати у боцу да више никад не залелуја овим просторима", рекао је Јосиповић.

Упитан за коментар изјаве потпредседника владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића да Хрватска не може да дели лекције Србији везано за случај Шешељ, Јосиповић је одговорио како је Дачићу познато каква је Шешељева идеологија као и то који су критеријими за улазак Србије у Еуропску унију.

"Према томе, мора бити свестан да ће, као што смо и ми испунили услове, који нису само усклађивање с техничким нормама, него су и одређени стандарди демократије, и Србија морати да испуни те услове", поручио је Јосиповић, наводи Хина.

Дачић је раније данас рекао да је Шешељ "топ тема" у Хрватској из тамошњих унутрашњеполитичких разлога и предизборне кампање, те да тој земљи недостаје храброст за решавање питања из прошлости.

"Србија Шешеља није дочекала као националног хероја и ми нисмо ни на који начин учествовали у процесу његовог пуштања. Све то је само једна замена теза и покушај да се Србија увуче у нешто што са нама нема везе", рекао је Дачић. Он је поновио да Шешељ не представља никакву снагу на политичкој сцени Србије, те да Србија нема одговорност за оно што ће Шешељ говорити.

У Хрватској су председнички избори заказани за 28. децембар.

Извор. БН

 

Везане вијести:

Војвода Шешељ тресе Хрватску

СЛУЧАЈ ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – Лицемерје Запада и издаја Србије

Вечерње новости, 13.11.2013., Србију у Хагу ... - Jadovno 1941.

Рајко Долечек: Посета генералу Младићу у Хагу - Jadovno 1941.

VOJISLAV ŠEŠELj Osam godina robije - Jadovno 1941.

СУДБИНА ПОРОДИЦЕ СТИЈЕЉА: Оца и деду убили хрватски ...