ЈОСИПОВИЋ: СВАКИ ЗЛОЧИН МОРА БИТИ ПРОЦЕСУИРАН

josipovic

ЗАГРЕБ, 14. МАРТА /СРНА/ - Хрватски предсједик Иво Јосиповић рекао је данас да му је драго да су у Хрватској, када је ријеч о поцесуирању ратних злочина, наступиле промјене и да правосуђе одлучује без пристраности.

"Злочин је злочин и сваки злочин мора да буде процесуиран. Жртва треба да добије правичну накнаду", поручио је Јосиповић на округлом столу о неопходнсти ефикаснијег процесуирања ратних злочина, који је одржан данас у Загребу.

Јосиповић је поновио своје противљење Закону о ништавности правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије.

"Одувијек сам се залагао за равноправност критеријума. Исто треба гледати и на злочин. Одговорност појединца који је починио ратни злочин не треба бити никакав политички случај", поручио је Јосиповић, преноси "Вечерњи лист".

На скупу је речено да треба осигурати истинску специјализацију посебних одјељења четири жупанијска суда који ће имати искључиву надлежност у суђењу у предметима ратних злочина, интензивирати напоре како би се процесуирао што већи број непосредних починилаца, осигурати могућност обнављања кривичних поступака, активно укључити јавну радио-телевизију у процес суочавања с прошлошћу.

Оцијењено је да је протекла година била изузетно динамична у погледу процесуирања ратних злочина и процеса суочавања са прошлошћу.

"Посебно смо поносни јер је развијен систем за заштиту жртава, Кол центар, успостављена су и четири специјализована суда за ратне злочине, а за судије који ће судити биће организоване посебне едукације", рекла је Сандра Артуковић Куншт, замјеница министра правосуђа.

Учесници су истакли да прошле године у односу на 2010. на националном нивоу није забиљежен било какав напредак по питању отписа парничних трошкова тужиоцима који су изгубили парнице покренуте против Републике Хрватске ради накнаде штете због смрти блиске особе, као и због уништене имовине за које одговара РХ.

"Нема пресуде ни имовинске накнаде ни на нашим, ни на међународним судовима. Будимо критични и према домаћем и према међународном правосуђу и указујмо на недостатке", поручио је Јосиповић.

 

Извор: срна