Канадски генерал на суђењу Младићу: Граната на Маркале испаљена са положаја Армије БиХ

Канадски официр Џон Расел рекао је на суђењу генералу Ратку Младићу да се у фебруару 1994. године није могло утврдити ко је испалио гранату на пијацу Маркале у Сарајеву, али да је његово лично увјерење да је долетјела са положаја Армије БиХ.

Ратко Младић у судници Хашког трибунала

Ратко Младић у судници Хашког трибунала

Расел, који је сведочио у одбрану генерала Младића, у то време службовао је у снагама УН у Сарајеву, а на дан експлозије учествовао је у истрази и анализирао кратер од гранате на Маркалама.

Мајор Расел посвједочио је да је су резултати истраге показали да су “гранату могле испалити обје зараћене стране”.

- И Војска РС и Армија БиХ су имале положаје у правцу из којег је граната, како је утврђено истрагом УН, долетела и на удаљеностима унутар њеног домета, у зависности од снаге пуњења - рекао је Расел.

 

Позвао се на белешку у свом дневнику

Лични утисак да је граната долетела са положаја Армије БиХ, канадски мајор је утемељио на чињеници да је пројектил имао изузетно стрму путању, јер је прелетио је високе зграде које окружују пијацу. - То је био мој лични осећај и ја сам га записао у свој дневник. Али, у мом званичном извештају нисам могао утврдити ко је испалио гранату - нагласио је сведок.

 

У личном дневнику из тог времена, приказаном у судници, Расел је записао да је његово “лично уверење” да су муслиманске снаге “гађале саме себе”, што тада многи у Сарајеву “нису желели ни да помисле” зато што је “било много жртава”.

Сведок је у судници објаснио да је под “многима” подразумевао готово све његове колеге из снага УН.

Извештај телевизије CNN, која је исте вечери окривила српску страну за експлозију на Маркалама, Расел је назвао “пропагандом” јер у то вријеме УН нису објавиле налазе истраге.

 

Извор: Blic Online

 

Везане вијести:

СКРИВАЈУ ПРАВЕ КРИВЦЕ: Зашто НАТО крије праву истину о ...

Рањеници довезени на Маркале - Jadovno 1941.

Докази за Маркале из сарајевског подрума с минобацачима ...

Свједок о гранатирању Маркала - Jadovno 1941.