Капетан Драган: Ако ми не помогнете, у Хрватској ће ме убити!

Драматични апел Капетана Драгана из аустралијског затвора, где чека екстрадицију: Очекујем помоћ од Владе Србије и српског народа да ме не изруче Загребу. Адвокати га све више избегавају из страха да неће наплатити ни основне трошкове

Силверwатер Цоррецтионал Цо

                              Познаници су престали да га посећују у затворском комплексу
НЕ могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете - ексклузивно за “Новости” каже Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, српски политички затвореник у Аустралији, после наговештаја да ће ускоро бити изручен Хрватској. Из притворске ћелије у затвору Паркли поручује да дане проводи у тешкој неизвесности.

Високи званичници Србије су ме охрабривали да издржим робију, да ће ми помоћи. Обећали су ми то. Зато и очекујем помоћ од министра Дачића, са којим сам разговарао, од Владе Србије, од наше амбасаде, од српског народа. Да ме не пошаљу у Хрватску, где ће ме сигурно убити. Амбасада Србије у Канбери и Генерални конзулат Србије у Сиднеју ми не преносе никакве поруке из Владе Србије, јер их нема. То не могу да схватим - разочаран је Васиљковић.

Хрватска је оптужила Капетана Драгана за ратне злочине, мучење и убијање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српској Крајини. Истовремено, затражено је његово хапшење и изручење ради суђења у Загребу. Ухапшен је у Перту 2006. године. Влада Аустралије је после вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручење, у новембру 2012. донела одлуку о екстрадицији Хрватској. Последња одлука о одбијању жалбе сломила му је ведар дух.

Васиљковић се физички добро држи, али психички је збуњен. Не зна шта да ради, ни шта ће се догодити са њим. После одбијања Савезног суда да прихвати његову жалбу на регуларност судског процеса, нашао се пред претњом екстрадиције Хрватској. Његове очи и наде окренуте су сада само према Србији - објашњава нам стање Капетана Драгана његов пријатељ професор Војислав Илић, који га је посетио у затвору.

Илић каже да је Капетан Драган у затвору доскоро свирао гитару, изучавао литературу из физике, о роботици, космосу и соларним летелицама, а сада само шета и ишчекује лепе вести из Србије. Представници српске заједнице су престали да долазе код Капетана Драгана, ваљда зато што аустралијски медији извештавају да је његов случај окончан. И да ће Капетан Драган ускоро да лети за Загреб. Посећују га само супруга Нада, брат Кића, деца, изасланик владике Иринеја, епископа Митрополије аустралијско-новозеландске и пријатељ др Војислав Илић, са којим се преко недеље чује и телефоном.

На све жалбе Капетана Драгана и његових адвоката аустралијско правосуђе је одговорило негативно.

Једина преостала шанса као привремено спасење од екстрадиције јесте жалба Врховном суду Аустралије. Ако је Врховни суд прихвати, могу да ми одложе изручење за наредне две године - рачуна Капетан Драган.

Васиљковић сада има и велики проблем са адвокатима.

Нема новца да плати адвокате и они зато почињу да “тргују” са њим - упозорава професор Илић.

Досадашње трошкове одбране Васиљковића плаћала је Српска заједница, предвођена Одбором за правду и истину, који је формиран ради заштите права Капетана Драгана. Како је, међутим, та подршка посустала, појавила се претња да ће дуговања да сломе Капетана Драгана.

Затвор Паркли

                                                        Затвор Паркли, у којем Васиљковић проводи дане
 

У Аустралији страна која изгуби на суду плаћа све трошкове. Овде од државе Васиљковић има само бесплатан стан и храну. Аустралија је на суђење потрошила два милиона долара. Сви смо ми аустралијски порезници, и ми смо то платили. Хрватска не плаћа ниједан долар да се њен захтев о изручењу изврши. Сада адвокати, свесни да од Капетана Драгана неће добити хонораре, преговарају са државом око нагодбе - или да се ослободи или да се што пре изручи Загребу - објашњава др Илић.

У случају да Капетан Драган изгуби и следећу жалбу у Врховном суду, Аустралија ће Васиљковићу и његовој полицијској пратњи да плати само једносмерну авионску карту од Сиднеја до Загреба.

Ако адвокати Капетана Драгана сада одустану од даље битке за његову слободу, јер осећају да не могу да победе државу Аустралију, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватској за православни Божић - стрепи др Војислав Илић из Сиднеја. 

ОД ГОЛФЕРА ДО РАТНИКА

Васиљковић је рођен 12. децембра 1954. у Београду. Даниел Снеден, 1967. године отишао је у Аустралију са мајкомtl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Kapetan_Dragan.jpg и две сестре. Након што је завршио средњу школу у Мелбурну, радио је у фото-радњи. Провео је четири године у резервном саставу лаке аустралијске коњице. После одслужења војног рока, радио је као инструктор оружја у Африци и Јужној Америци. Пловио је широм света, а у Србији је боравио 1988, где је започео посао са бродским и авионским чартером. Радио је и као инструктор голфа у Аустралији.

Био је оснивач и вођа јединице “Книнџе” или “Црвене беретке”. Тренирао је јединице на крајишком Голубићу. Тада постао је врста народног хероја. Током рата је основао и фонд “Капетан Драган” са циљем да помогне жртвама рата. Након завршетка борби у Хрватској и БиХ, Васиљковић се вратио у Србију, где је живео неколико година, а био је укључен и у рад Српског покрета обнове.

Хашки трибунал је навео Васиљковића као “учесника у удруженом злочиначком подухвату” над Хрватима и другим несрбима у одлуци против Мартића, али није тражио његово хапшење.

 

ПРОТЕСТ ЗАВЕТНИКА
Српски сабор Заветници организовао је испред аустралијске амбасаде у Београду протестни скуп под називом “Стоп изручењу Капетана Драгана” и излепио је плакате са таквом поруком. Циљ је, кажу Заветници, да скрену пажњу јавности на чињеницу да “актуелна власт у Србији не жели да се заложи за своје заслужне грађане”.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

АПЕЛ ВЛАДИ СРБИЈЕ ДА СПРИЈЕЧИ ЕКСТРАДИЦИЈУ

КАПЕТАН ДРАГАН ОСАМ ГОДИНА ЛИШЕН СЛОБОДЕ! - Jadovno ...

КАПЕТАНА ДРАГАНА НЕ ИЗРУЧИВАТИ ХРВАТСКОЈ - Jadovno ...