КАРАН: ЗАВРШЕНО УЗИМАЊЕ КОШТАНИХ УЗОРАКА

Жељко Каран

Жељко Каран

У Заводу за судску медицину Републике Српске завршено је узимање коштаних узорака, док је при крају прикупљање крвних узорака од чланова породица погинулих за потребе идентификације посмртних остатака српских бораца ексхумираних на Озрену, изјавио је Срни директор Завода Жељко Каран.

 

Каран је рекао да су организоване акције узимања неспорних узорака крви од чланова породица погинулих који су се одазвали са подручја Прњавора, Добоја, Дервенте, Модриче, Станара, Теслића и Брчког. 

 

Он је рекао да је при крају узимање крвних узорака са подручја Бањалуке од чланова породица погинулих који сукцесивно долазе у Завод. 

 

Каран је рекао да Завод не може почети процес ДНК анализе све док се овој институцији не дозначе средства које је Влада Републике Српске раније одобрила за ту намјену. 

 

"Завод мора имати средства на рачуну да би могао расписати тендер за набавку неопходних хемикалија за ДНК анализу", закључио је Каран. 

 

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је раније Срни да се у наредних мјесец дана очекује да ће у Заводу за судску медицину Републике Српске бити добијени први резултати идентификације ДНК анализом шест посмртних остатака српских бораца ексхумираних на Озрену. 

 

Влада Српске одобрила је раније 32.000 КМ, колико је потребно за идентификацију шест скелетних остатака ексхумираних на подручју планине Озрен. 

 

Оправдано се сумња да је ријеч о лицима која су била заробљена и касније убијена у Гостовићу код Завидовића. 

 

У три спомен-костурнице у Републици Српској - у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази се 657 ексхумираних, неидентификованих посмртних остатака српских бораца и цивила.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ УЗИМАЊЕ УЗОРАКА КРВИ ...

КАРГАНОВИЋ: ИЦМП СИСТЕМСКИ ДЕЗИНФОРМИШЕ О ...

Ексхумиран већи број посмртних остатака - Jadovno 1941.