КАЗНИТИ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛОЧИНА У ТУЗЛИ

Džombić

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је увјерен да ће и поред "неразумљивих препрека", истина и правда у случају "Тузланска колона" угледати свјетлост дана и да ће кривци за које постоје сви документовани докази одговарати за недјела која су починили према невиним жртвама.

Поводом предстојећег обиљежавања страдања припадника ЈНА у Тузли, Џомбић је изразио подршку одлуци Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске да се и ове године на достојанствен начин обиљежи овај трагични догађај из блиске прошлости, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"То је прилика да одамо помен и да се сјетимо жртава злочина који се догодио 15. маја 1992. године у Тузли када су у мучком нападу убијени припадници ЈНА", истакао је Џомбић.

Он је навео да је неспорно да се тих трагичних дана 1992. године догодио злочин, као што је неспорна и одговорност власти општине Тузла које су гарантовале безбједан излазак из града припадницима ЈНА.

"Непобитне су чињенице да су, непоштујући споразум о мирном и безбједном напуштању града, припадници Патриотске лиге, Зелених беретки и јединица Територијалне одбране БиХ извршиле мучке нападе на припаднике ЈНА који су у мирнодопској формацији напуштали град", навео је Џомбић.

Премијер Српске је нагласио да је то трагични догађај који се не жели, неће и никада не смије заборавити.

"Како се злочин никада не би поновио, наша је дужност и обавеза према жртвама и њиховим породицама да сваке године на овај датум достојанствено, како и доликује српском народу, мирном шетњом са упаљеним свијећама и цвијећем одамо почаст страдалима", напоменуо је Џомбић.

Премијер наводи да због тренутне спријечености није у могућности присуствовати овом догађају, али породицама страдалих упућује изразе најдубљег саучешћа и поручује да Српска никада неће одустати од тражења истине, правде и примјерене казне за починиoце ратног злочина у Тузли.

У Тузли и Бијељини ће сутра, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, бити обиљежено 20 година од страдања војника ЈНА у "Тузланској колони".

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли, која је, на основу претходно постигнутог договора о мирном повлачењу, требало да напусти БиХ и преко Бијељине пређе у Србију. Том приликом страдало је око 200 војника, од којих је најмање 50 погинуло, док су остали били рањени или заробљени.

Цјелокупни напад и пуцњаву на колону, који су уз помоћ локалних власти извршили припадници екстремне организације "Патриотска лига", директно је преносила локална телевизија "Фронт слободе три".

 

 

Извор: срна