КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ СРПКИЊА

Милорад Којић
Милорад Којић

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица дошао је до фрапантног податка, односно документа у којем Хрватско вијеће одбране /ХВО/ у току рата издаје наредбу својим војницима да жене српске националности приводе на сексуално злостављање, те да могу примијенити силу ако пружају отпор.

"Овај податак најбоље показује какви су гнусни злочини чињени над женама српске националности у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату", рекао је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци директор овог центра Милорад Којић. 

Којић је додао да је Центар дошао до прелиминарних података да је у протеклом рату смртно страдало 2.529 жена српске националности или око 10 одсто укупно смртно страдалих лица из Републике Српске. 

Он је рекао да су се 823 жене водиле као нестале, док се још тражи 276 жена. 

Којић је истакао да је Републички центар ове године формирао базу података у којој је евидентирано 827 жена жртава сексуалног насиља, са комплетном пратећом документацијом која садржи изјаве свједока и медицинску документацију. 

"У том контексту, Удружење жена жртава рата из Републике Српске остварило је сарадњу са правосудним институцијама и полицијским агенцијама, чији су резултат била хапшења у току ове године на подручју општина Брод, Оџак и Трново", рекао је Којић. 

Којић је додао да су тренутно у фази истраге и за друге општине, не желећи због истраге да открива о којим конкретно општинама је ријеч. 

Говорећи о очекивањима од завршне конференције у оквиру пројекта "Снага је у нама", која се данас одржава у Бањалуци, Којић је рекао да на конференцији треба да буду донесене одређене препоруке, јер скупу присуствују представници институција које могу да помогну овом процесу. 

"Препоруке које ће бити након завршне конференције биће обавеза владиног и невладиног сектора да их проводимо у складу са својом надлежношћу", истакао је Којић. 

Он је рекао да Републички центар има у плану наредне године, у сарадњи са Министарством спољних послова Србије, да ради на изради монографије под називом "Наша исповијест", која ће садржавати аутентична свједочења жена жртава сексуалног насиља, која ће бити презентована у Њујорку, да би се о томе чуло у свјетској јавности. 

Директор Џендер центра Владе Републике Српске Мирјана Лукач рекла је да је Џендер центар учествовао у реализацији пројекта "Снага је у нама", да би се посветила дужна пажња српским женама жртавама сексуалног насиља у току протеклог рата. 

Она је рекла да ће Џендер центар до краја године упутити извјештај Влади Српске који укључује исповијести жена жртава сексуалног насиља са свим законским препрекама са којима се сусрећу и препорукама Влади и парламенту Српске да се овим женама помогне. 

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић рекла је да Удружење тренутно има 251 члана и да су почеле јавно говорити о злодјелима која су над њима почињена. 

Рајилићева, која је у току рата била у затвору у Сребренику 323 дана, рекла је да Удружење није добило никакву финансијску помоћ од надлежних министарстава, али да су им помоћ пружили предсједник и премијер Српске. 

Она је навела да ће захтјев Удружења према Влади Српске бити да створи услове овој групи жена да оствари своја права у друштву. 

Радојка Пандуревић, која је током протеклог рата била заточена у логору "Силос", рекла је да очекује од завршне конференције у оквиру пројекта "Снага је у нама" да ће ове жене имати социјално-психолошку помоћ, те да ће све жене жртве рата имати статус цивилне жртве рата. 

"Очекујем од Републичког центра и Џендер центра да ће формирати један тим који ће помагати женама свједоцима за суђење оптуженима за ова кривична дјела", додала је Пандуревићева.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЦВИЈАНОВИЋ: ПОДРШКА ВЛАДЕ ЖЕНАМА ЖРТВАМА РАТА

СУТРА О ПОДРШЦИ ЖЕНАМА ЖРТВАМА СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У РАТУ

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ ...

хиљаде српских жена било у муслиманским и ... - Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛОЧИНА НАД ... - Jadovno 1941.

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ... - Jadovno 1941.