КОЗИЋ: ЋУТАЊЕ БЕОГРАДСКОГ ТУЖИЛАШТВА - ГРИЈЕХ ПРЕМА СРПСКИМ ЖРТВАМА

Тужилаштво за ратне злочине
Тужилаштво за ратне злочине

Бивши премијер Републике Српске Душан Козић изјавио је данас да се на хиљаде страница свједочења српских жртава налази у посједу Тужилаштва за ратне злочине у Београду, али да оно о томе ћути, што је, како каже, само по себи гријех, злочин и силовање истине.

Козић је на конференцији за новинаре "Удружења Република Српска - част отаџбини" рекао да се међу досијеима који, како каже, купе прашину у Тужилаштву, налазе и свједочења 150 Српкиња, које су у Сарајеву силовали војници Јуке Празине, а које су размјењене у поодмаклој трудноћи да не би могле да абортирају и да би се породиле у Србији. 

"На хиљаде страница је у посједу Тужилаштва, а они о томе ћуте, а ћуте и српски медији. Ћутање је злочин. То је силовање истине нечињењем да се објелодани", рекао је Козић. 

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач, говорећи о недавном хапшење осморице Срба осумњичених за злочине у Кравицама код Сребренице, каже да је ријеч о људима које је Србија прије 20 година ухапсила, па послала на ратиште у БиХ, а сада их пита "што сте били тамо". 

Он је рекао да је Сребреница годинама предмет манипулације истином и нагласио да је Влада Републике Српске још у септембру 1995. године водила истрагу о тамошњим дешавањима и о томе да ли је предсједник Републике Српске, Влада или врх војске издао евентуалну наредбу. 

"(Некадашњи шеф Државне безбједности Србије) Јовица Станишић тражио је то од нас, јер је то био услов да уопште дође до Дејтона. Сви наши одговори су били негативни. Није било ланца одговорности, није било заједничког подухвата. Ми Срби смо много раније кренули у истрагу, него Хаг и други", рекао је Ковач. 

Он је нагласио да је и сам приликом свједочења пред српским Тужилаштвом био под притиском да каже неистину и да је Србија одговорна за злочин, али да то није учинио, иако су му неки, попут директора Фонда за хуманитарно право Наташе Кандић, нудили "сигурност", ако то учини. 

"Она је медијски издигла случај `Шкорпиони`, које је упорно хтјела и хоће да повеже са Сребреницом", рекао је Ковач. 

Он каже да је свједочио седам дана прије изјашњавања Међународног суда правде о Сребреници, те да му је Кандићева рекла "само реци да је Србија крива и нико ти неће ништа". 

Ковач истиче да је и приликом недавног хапшења осморице Србе, Кандићева изашла са тврдњама "да их је Србија чувала". 

Говорећи о хапшењу такозване "сребреничке групе" у Србији, београдски адвокат Александар Лазаревић рекао је да су то људи против којих се води медијска харанга и у чијем је случају грубо повријеђено право на презумпцију невиности. 

"Процесуирање ратних злочина је потребно, али то треба да буде двосмерна улица. Наша држава није обезбедила инструменте за фер суђење. Овде није обезбеђено право презумпције невиности. Постоји контаминација свести јавности и почињу припреме за суђење", указао је Лазаревић. 

Он је нагласио да ће за одбрану у овом случају бити веома важно да има приступ одговарајућим подацима и да буде изједначена са Тужилаштвом, што до сада није била пракса.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДОКАЗИ О РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА У МАГАЦИНИМА ТУЖИЛАШТВА

Да ли излазе на видјело злочини над Србима у Посавини ...

Некажњени злочини над Србима - Jadovno 1941.