КРЧМАР: ЗА СРПСКУ НЕПРИХВАТЉИВА НАРЕДБА ИНСТИТУТА

goran krcmar

БАЊАЛУКА,  (СРНА) - За Републику Српску је неприхватљива наредба Института за нестала лица БиХ која предвиђа попис и сахрану тијела у општинама гдје су ексхумирана, изјавио је Срни руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске Горан Крчмар.

"Познато нам је да Тужилаштво БиХ неће прихватити ту наредбу, јер је чињеница да се у конкретном случају ради о `злој намјери` појединаца унутар БиХ како би се зауставио процес тражења несталих", истакао је Крчмар.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ подржао је на данашњој сједници иницијативу упућену Тужилаштву БиХ којом је предвиђен попис и сахрана тијела у општинама гдје су ексхумирана.

"Управни одбор закључио је да подржава иницијативу Института, покренуту ради убрзања процеса идентификације и укопа, као и рационализације трошкова чувања посмртних остатака у мртвачницама и спомен- костурницама у БиХ", саопштено је из Института.

Тим за координацију активности и истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске најавио је 22. фебруара да ће упутити писмо Тужилаштву БиХ у којем ће затражити да Колегијум Тужилаштва не разматра наредбу достављену из Института за нестала лица која предвиђа попис и сахрану тијела у општинама гдје су ексхумирана, јер на то нема законско право.

Српски члан Колегијума директора Милутин Мишић тврди да је наредбу која предвиђа попис и сахрану тијела у општинама гдје су ексхумирана на давање мишљења Тужилаштву БиХ уручио члан Колегијума директора Института Марко Јуришић. Мишић је раније рекао да ова наредба није усаглашена на Колегијуму директора Института, нити је у име Колегијума упућена Тужилаштву БиХ.

Удружења породица несталих лица у Републици Српској успротивила су се и оштро осудила потез Института за нестала лица БиХ којим се налаже враћање посмртних остатака на мјесто гдје су пронађени.

 

 

Извор: срна