МАЈСКО СЈЕЋАЊЕ НА ЈОШАНИЧКО СТРАДАЊЕ

ФОЧА 25. МАЈА /СРНА/ - У Фочи је почело обиљежавање 21 године од злочина у Јошаници, када су припадници такозване Армије БиХ 1992. године, након мучења, убили 56 мјештана овог фочанског села који су славили Никољдан.Дводневно "Мајско сјећање на Јошаничко страдање", почело је синоћ код централног споменика у Фочи мајским задушним предвечерјем. 

Ученици Богословије извели су алегоријску представу "Тражим правду за невине жртве", а положено је цвијеће и прислужене свијеће за 56 жртава. 

Према ријечима предсједника Организационог одбора обиљежавања ове трагедије Славка Ђорђевића рекао је да је циљ програма "Мајско сјећање на Јошаничко страдање" да се укаже на неправду због некажњених починилаца и наредбодаваца. 

У злочину у Јошаници, најмлађа жртава имала је двије и по године, а најстарија деведесет година. Он је навео да се сви питају зашто правосуђе БиХ остаје слијепо и упркос свим доказима. 

"То нема нигдје. Питамо се зашто се не процесуирају они који су криви. Не треба много истраживати и доказивати само нека погледају фотографије шта је урађено са Јошаничанима и све ће бити јасно и тужилаштву и суду", истакао је Ђорђевић, којем су најближи чланови фамилије побијени и који је као главни медицински техничар Опште болнице у Фочи видио све масакриране жртве. 

Душанка Лаловић једна је од ријетких Јошаничанки која је преживјела Никољдан 1992. године. 

"Ниједна институција која се бави правосуђем није реаговала на овај злочин у којем је побијено 56 људи који су славили крсну славу, међу којима и троје дјеце. Постоји још свједока који знају ко су злочинци. 
Двадесет и једну годину размишљамо о незапамћеном злодјелу које се десило у 20. вијеку и питамо се зашто ни у 21. вијеку злочинци нису изведени пред суд правде", рекла је Лаловићева, која је скривена у шипражју изнад села преживјела брутална иживљавања и убијање. 

Сутра ће бити уприличене Ходочасне јошаничке задушнице Фоча – Јошаница када ће се колона грађана од 7.00 часова упутити до Горње Јошанице, након чега ће бити служен и помен парастос код споменика невиним српским цивилима.

 

Извор: срна