МЕХМЕДОВИЋ ШТИТИО МУЏАХЕДИНЕ И ЗЛОЧИНЕ

srna

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић најбољи је одговор на питање да ли је БиХ потребно правосуђе какво данас има, јер би у свакој нормалној земљи особа попут њега већ одавно била у затвору, а не у парламенту, рекао је предсједника Републичке организације породица погинулих и заробљених војника и несталих цивила Недељко Митровић.

"(Мехмедовићево) образложење да ништа није знао о злочинима које су починили муџахедини на подручју Тешња док је био начелник Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ просто су невјероватни и вријеђају интелигенцију сваког мислећег човјека", истакао је Митровић, оцјенивши да српски посланици у парламенту БиХ не смију одустати од захтјева да се преиспита Мехмедовићева улога у ратном вихору на тешањском подручју.

Предсједник Фонда за хуманитарно право БиХ Џевад Галијашевић рекао је за "Фокус" да Мехмедовићеву улогу у рату није потребно ни испитивати, будући да је општепознато да је био покровитељ муџехедина у Тешњу. "Тамо су одсијецане главе људима. Имамо и изјаве свједока инсајдера да је награђивао људе за та недјела. Његова улога у рату је срамна. Слика одсјечене главе Благоја Благојевића, позадинца Војске Републике Српске са теслићког ратишта, обишла је свијет. Срамота је да се те ствари, након готово 20 година, доказују у парламенту и медијима", рекао је Галијашевић.

Он каже да у Тужилаштву БиХ постоји пријава протв Мехмедовића и других лица за те злочине. "Управо због таквих ствари још у рату постојао је сукоб Мехмедовића с политичким руководством Тешња... Сви они, који су тада протествовали против Мехмедовића, смијењени су од бошњачког ратног лидера Алије Изетбеговића", истакао је Галијашевић.

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац сматра да би Мехмедовић, послије приче о његовој ратној улози, требало да стане пред анкетни одбор и отворено одговори на сва питања која се тичу његовог ангажмана у ратном периоду.

С друге стране, каже Кошарац, Мехмедовић би, уколико му је стало до истине, требало лично да се распита о предметима којима су обрађени ратни злочини муџахедина на подручју тешањске општине, па да сам тражи њихово процесуирање, како би се ставила тачка на тај случај.

"Међутим, јасно је да ту нису чиста посла и да је на дјелу перфидна игра једног високог званичника СДА, странке која и данас буквално вуче све конце у правосудним органима и добру комуникацију са Судом и Тужилаштвом БиХ искористи за прикривање одређених случајева, међу којима је и овај", навео је Кошарац.

У септембру 1992. године муџахедини су на Црном врху на теслићко-тешањском ратишту одсјекли главу Браниславу Ђурићу, Благоју Благојевићу и Ненаду Петковићу, припадницима Војске Републике Српске, сва тројица са подручја општине Теслић. Срби избјегли из Тешња причају да су одсјечене главе донесене у овдашњи Дом здравља и да су касније били истакнуте на средњовјековној тврђави.

Један од званичника српске полиције из ратног периода испричао је раније да је Мехмедовић био алфа и омега у ратном Тешњу и да се тамо ништа није догодило без његовог знања. "Ријеч је о човјеку који је био од великог повјерења тадашњег предсједника СДА, Алије Изетбеговића", истиче он и додаје да је Мехмедовић, као први човјек полиције, требало да поднесе кривичну пријаву против особа које су одсјекле главе и донијеле у Тешањ.

 

Извор: срна