МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР ДА ОБУХВАТИ И ВОЈНИКЕ ЈНА УБИЈЕНЕ У СЛОВЕНИЈИ

Рањени војник ЈНА

Рањени војник ЈНА

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији апеловало је данас да меморијални центар који ће бити изграђен у Београду за српске жртве страдале у ратовима дведесетих година прошлог вијека обухвати и војнике некадашње ЈНА убијене 1990. године у Словенији.

Ово удружење осудило је одлуку да меморијални центар, који ће бити изграђен у Београду, обухвати само жртве од 1991. до 1999. године, и подсјетило да је на Косову и Метохији по доласку међународних снага до 2000. године киднаповано и убијено више од 1.300 Срба и Рома.

"Грађански рат није почео 1991. године у Хрватској, већ је крваво почео 1990. године у Словенији убиствима 55 ненаоружаних војника тадашње ЈНА", подсјетило је Удружење.

У саопштењу се истиче да је Удружење породица киднапованих и убијених, цивила, војника и полицајаца на Косову и Метохији годинама од свих влада Србије тражило изградњу споменика и осуђује чињеница да упркос томе оно није укључено у Одбор који је доносио одлуке о идејном рјешењу за споменик српским жртвама.

Истичући да нико нема права да игнорише жртве, ово удружење је најавило да ће протестовати уколико на споменику не буду имена свих Срба који су пали као жртве сукоба деведесетих година на простору бивше Југославије.

"Ако на том споменику не буду имена убијених војника у Словенији, као и убијених цивила, војника, полицајаца 1998, 1999, 2000...2004 године на Косову и Метохији немамо право да подржимо тај споменик, већ ћемо даноноћно испред `Српског зида плача`, који је постављен испред Народне скупштине 8. јула ове године захтевати да град додели локацију, а држава изгради споменик у парку код Председништва Србије за све Србе", наводи се у саопштењу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

За „Блиц“ говоре породице војника убијених у Словенији 1991.

Историчари демантују Соњу Бисерко: Југу разбиле Словенија и ...

Може ли чланство у Европској унији некога заштити од осуде за ...

СВИ СЛОВЕНАЧКИ ЗЛОЧИНИ 1991. – Убијање цивила, младих ...

ИСКУСТВО И НАУК ЗА ОДНОСЕ ИЗМЕЂУ СРБА И СЛОВЕНАЦА ...