Мерчеп поново негирао кривицу

mercep_u_sudu

Загреб -- Томислав Мерчеп поново је одбацио кривицу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. године.

"Оптужница је жалосна", рекао је ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп, који се поново изјаснио о кривици будући да је суђење формално почело изнова.

Због процедуралне грешке суђење је прошле седмице одложено, јер је утврђено да је чланица судског већа у истрази испитивала једног од сведока, због чега није могла да води главну расправу.

На данашњем рочишту судско веће је измењено, а у наставку су испитани нови сведоци, међу којима и супруга једне од жртава Боже Велебита, Вјера Велебит.

Она је изнела потресно сведочење о нестанку супруга пошто је одведен у Пакрачку пољану и о томе како су јој познаници причали о мучењима која је пролазио.

Суђење се наставља сутра испитивањем нових сведока.

Томислав Мерчеп оптужен је да је као командант резервне јединице МУП-а одговоран за ратни злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. године. Оптужница терети Мерчепа за убиство 43 особе, међу којима су и три члана породице Зец из Загреба, као и за нестанак још три особе.

Тужилаштво је предложило око 30 сведока, међу којима су и преживели злочина за које се терети, а одбрана 25 сведока, међу којима су и бивши званичници владе, Сабора и МУП-а.

Због можданог удара који је имао пре неколико година, Мерчеп је одмах по хапшењу крајем 2010. смештен у затворску болницу, а подизање оптужнице средином 2011. године дочекао је у бањи.

Суђење је почело 10. фебруара ове године.

Хашко тужилаштво доставило је Хрватској доказе против Мерчепа пре неколико година за злочине у источној Славонији укључујући злочине у Вуковару и у Пакрачкој пољани. Злочини у Вуковару нису, међутим, обухваћени овом оптужницом.

 

 

Извор: B92