Мерчеп треба доживјети пресуду

Весна  Тершелич, Документа

Мислим да би најтрагичнији епилог суђења Мерчепу био да се услијед погоршаног здравственог стања оптуженику догоди нешто још горе, тако да је важно, понављам, водити рачуна о здравственом стању оптуженика. У прилог томе, сјетимо се случаја Ђуре Бродарца, осумњиченог за злочине у Сиску и Осијеку, а на међународној разини случаја Слободана Милошевића, истиче Весна Тершелич, водитељица Документе.

Како гледате на одлуку Врховног изванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда да се због незадовољавајућих увјета у болници за особе лишене слободе Томислав Мерчеп, оптуженик за ратне злочине против цивила, брани са слободе? 

- С обзиром на увјете у затворској болници та одлука није изненађујућа, јер треба водити бригу о здрављу затвореника. Наравно да свједоцима није лако кад оптуженик није више у притвору, јер се тиме повећава шанса за притисак на њих. Из других, сличних суђења знамо да таква околност за оштећене свједоке може бити узнемирујућа. 

Мерчеп се сада, дакле, на наставку суђења појавио без пратње правосудних полицајаца? 

- Да, мислим да би најтрагичнији епилог тог суђења био да се услијед погоршаног здравственог стања оптуженику догоди нешто још горе, тако да је важно, понављам, водити рачуна о здравственом стању оптуженика. У прилог томе, сјетимо се случаја Ђуре Бродарца, осумњиченог за злочине у Сиску и Осијеку, а на међународној разини случаја Слободана Милошевића. Они нису живи дочекали крај суђења. У таквим случајевима треба и вагати, и уколико постоји бојазан да би се здравствено стање оптуженика могло до краја погоршати, онда је таква одлука суда добра. 

За разлику од недавног суђења Радимиру Чачићу у Мађарској, Мерчепово пуштање на слободу није изазвало посебну моралну панику у медијима? 

- Чини ми се да је тому тако баш из споменутих Мерчепових здравствених разлога. Но, не бих рекла да јавност није сензибилизирана за злочине које су починили мерчеповци, мислим да се то уз злочин над обитељи Зец изразито провлачило медијима. С друге стране, Мерчеп више није на позицији моћи, док Чачић као један од најмоћнијих људи у земљи јест, па је тиме тренутно јавности занимљивији. Из искуства, пак, знам да жртве, нажалост, ипак нису тако често у фокусу позорности. 

АУТОР: Драган Грозданић 

Извор : СНВ