МЕРКЕЛОВА ДА ОДА ПОМЕН СРПСКОЈ ДЈЕЦИ КОЈУ СУ УБИЛИ ФАШИСТИ И НАТО

Београдски форум за свијет равноправних

Београдски форум за свијет равноправних

Београдски форум за свијет равноправних упутио је позив њемачком канцелару Ангели Меркел да приликом предстојеће посјете Србији посјети спомен-обиљежја српској дјеци која су стријељана у Другом свјетском рату у крагујевачким Шумарицама и Споменик палој дјеци у НАТО бомбардовању и тако учини државнички одговоран корак у правцу помирења и разумијевања.

Из Београдског форума наглашавају да се посјета Меркелове најављује у вријеме обиљежавања 70 година од побједе над наци-фашизмом и 16 година од агресије НАТО на Србију и Црну Гору, те констатују да је би било прикладно да њемачки канцелар ода почаст недужно страдалој дјеци. 

"Уверени смо да би ови симболични гестови били поздрављени у српској јавности као важан и државнички одговоран корак у правцу помирења и разумевања", наведено је у отвореном писму њемачком канцелару. 

У писму је оцијењено да гест те врсте заслужују, како огромне жртве народа Србије, тако и великани српске, њемачке и европске културе, као што су Вук Стефановић Караџић, браћа Грим и Јохан Волфганг Гете чија су дјела свијетао примјер и инспирација за изградњу односа узајамног поштовања између српског и њемачког народа.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Петнаест година Београдског форума - Jadovno 1941.

Србији као малој, мирољубивој земљи није место у НАТО као ...

СУПРОТСТАВИТИ СЕ ХЕРОИЗАЦИЈИ ФАШИЗМА - Jadovno 1941.

Да се не заборави! - Jadovno 1941.