МИЛАНКОВИЋУ 10 ГОДИНА ЗАТВОРА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/zagreb1.jpgЗАГРЕБ, 27. ЈУНА /СРНА/ - Владимир Миланковић осуђен је правоснажно на десет година затвора за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника српске националности у Сиску, након што је Врховни суд Хрватске потврдио осуђујућу пресуду Жупанијског суда у Осијеку и повисио му казну за двије године.

Врховни суд је тиме прихватио жалбу Државног тужилаштва, које се жалило на висину изречене казне.

Миланковић је проглашен кривим зато што као замјеник начелника сисачке Полицијске управе, од јула 1991. до јуна 1992. године, није спријечио незаконите насилне уласке у куће и станове, претресе, понижавање, застрашивање, физичко и психичко злостављање људи на ширем подручју Сиска и Бановине.

Оптужница га је теретила да је спречавао истраге злочина, одобравао незаконите радње подређених и охрабривао их на то.

Миланковић је и лично учествовао у злостављању и нападима, наредио незаконито затварање већег броја цивила српске националности, што је резултирало убиством 24 жртве, и то 23 цивила и једног ратног заробљеника.

Врховни суд Хрватске потврдио је ослобађајућу пресуду Драги Бошњаку за исто кривично дјело.

Судско вијеће је у првостепеном поступку ослободило оптужбе Бошњака да је, као припадник специјалне сисачке полицијске јединице "Вукови" организовао и предводио групу која је незаконито хапсила, а затим и злостављала цивиле српске националности и убила осам од укупно 24 жртве.

Осијечки Жупанијски суд тада је закључио да не постоји ниједан вјеродостојан доказ за тврдње да је Бошњак био у могућности да организује и предводи припаднике те полицијске јединице, па је ослобођен оптужбе, што је потврдио и Врховни суд.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png