“Милосрдни анђео” изазива пораст ендокриних оболења

nato-bombardovanje-beograda
Највећи број оболелих се очекује у периоду од 15 до 20 година од бомбардовања

Током прошле године, близу 9.000 пацијената посетило је амбуланту Центра за ендокрину хирургију Клиничког центра Србије, а највећи број оболелих тражио је помоћ због проблема са штитастом жлездом.

Стручњаци најављују даљи пораст оболевања, а као битан узрок истичу радиоактивно зрачење, којем смо током бомбардовања били изложени.

У Србији сваки четврти становник има промене у штитастој жлезди.  Захваљујући ултразвучној дијагностици, данас се оне откривају много чешће, а штитаста жлезда оперише из три разлога: ако је толико увећана да у врату врши притисак на друге органе и отежава њихов нормалан рад, ако је поремећена функција штитасте жлезде, а лекови, или терапија радиоактивним јодом не помажу, или ако су у питању малигни тумори.

Током прошле године у Центру је због штитасте жлезде оперисано више од 700 пацијената. Број оболелих расте, а др Живаљевић сматра да узрок лежи у бомбардовању које је Србија претрпела.

„Најбоље дефинисани фактор ризика за настанак карцинома штитасте жлезде је зрачење а јавна је тајна чему смо све били изложени приликом бомбардовања пре 13 година. На изложеност зрачењу најосетљивија је штитаста жлезда код деце и адолсецената и управо су то категорије становника код који се бележи пораст оболевања последњих година“, каже он и додаје да од изложености зрачењу до појаве карцинома у просеку пролази више од 10 година.

Највећи број оболелих се очекује у периоду од 15 до 20 година, па године које долазе морамо дочекати спремни.

 

 

Извор: magacin