МИЛОВАНОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЦИЉ - ОДБРАНА НАРОДА ДО ПОСТИЗАЊА МИРА

manojlo_milovanovic_hag.jpg

ХАГ, /СРНА/ - Пензионисани генерал Војске Републике Српске Манојло Миловановић рекао је данас у својству свједока оптужбе на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу да су, у вријеме када је донијета одлука о оснивању Војске Републике Српске, утврђени политички циљеви да се "спријечи понављање геноцида из Другог свјетског рата и одбрани народ до постизања мира".

Миловановић је рекао да је "у традицији Кине, Француске и Срба да народ иде са војском, иза или испред", објашњавајући тако Директиву број четири из 1993. године, коју је он саставио, а Караџић потписао, а према којој је Дринском корпусу Војске Републике Српске наложено да "непријатељу у Подрињу нанесе што веће губитке и присили га да са муслиманским становништвом напусти подручје".
       
"Све три војске у рату у БиХ су биле народне војске, што је значило да, кад оде народ, војска не може да остане", рекао је Миловановић,         који је био начелник Главног штаба Војске Републике Српске и замјеник команданта генерала Ратка Младића.

Он се сложио да је муслиманско становништво ионако намјеравао да напусти Подриње и да Директива четири "није имала ефекта на цивиле".
       
Миловановић је рекао да нико осим Караџића није могао да командује Главним штабом Војске Републике Српске, јер је он био врховни командант Оружаних снага Републике Српске.
       
На Караџићеву тврдњу да је постојало "двојно командовање" и да је због тога долазило да међусобних сукоба, Миловановић је рекао да се дешавало да Караџић нареди војсци да стане, док би Младић командовао да "нема стајања" те да би се он тада нашао у незавидној ситуацији, јер су "обојица могла да га пошаљу на војни суд".
       
Миловановић је потврдио да му је од 1993. до 1995. године Караџић три пута нудио да преузме контролу над Војском Републике Српске, али да је он то одбио, наводећи да он никада ни би могао да има ауторитет и популарност какву је имао Младић.

Он се сложио да је генерал Младић "у политичким питањима био несаломив и није одступао од својих погледа". Караџић ће наставити унакрсно да испитује Миловановића у понедјељак, 5. марта.

Караџић је данас од власти БиХ затражио да његовом правном савјетнику омогуће разговор са Марком Бошкићем, који по пресуди Суда БиХ служи десетогодишњу казну затвора због учешћа у убиствима сребреничких муслимана на фарми Брањево, 16. јула 1995. године.
       
Караџић је у захтјеву навео да разматра могућност да Бошкића позове као свједока своје одбране, због чега би било неопходно да са њим разговара члан тима одбране, како би се видјело да ли је Бошкић спреман да се појави као свједок и каквим информацијама располаже.

Разговор би обавио Караџићев главни правни савјетник Питер Робинсон у затвору у коме Бошкић служи казну, наводи се у захтјеву.

 

 

Извор: срна