Митровић: Увреда српских жртава рата

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/Mitrovic.jpgПредсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да изрицање малих казни за Бошњаке у односу на Србе за иста кривична дјела ратног злочина пред судовима у БиХ представља увреду српских жртава рата.

Митровић је рекао да то у најбољем случају потврђује неправоснажна пресуда Кривичног вијећа Основног суда у Брчком, које је осудило Галиба Хаџића на јединствену затворску казну од три године, а Нијаза Хоџића на годину дана за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима. 

Коментаришући наводе предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо у документу упућеном делегацији Европске комисије у БиХ да је забрињавајући пад квалитета оптужница које Суд БиХ прима од Тужилаштва БиХ, Митровић сматра да је то лицемјерно, јер Суд и Тужилаштво БиХ дужи низ година заједнички опструишу процесуирање ратних злочина почињених над Србима у БиХ.

Митровић је закључио да овакав поступак судова у БиХ показује да се у БиХ не проводи Стратегија о просесуирању ратних злочина у БиХ, која је усвојена у децембру 2008. године.

ДУКИЋ: СУДОВИ У БиХ МИНИМИЗИРАЈУ СРПСКЕ ЖРТВЕ

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да судови у БиХ минимизирају српске жртве, јер изричу веома мале казне Бошњацима који су починили злочине над Србима, што је крајње неприхватљиво.

"Србе сматрају колатералном штетом и агресорима у БиХ који су однекуд дошли да би протјерали или побили Бошњаке из БиХ", рекао је Дукић поводом доношења неправоснажне пресуде Основног суда у Брчком Хаџићу и Хоџићу.

Дукић сматра да је обична фарса то што је предсједник Суда БиХ Медџида Кресо у документу упућеном делегацији Европске комисије у БиХ навела да је забрињавајући пад квалитета оптужница које Суд БиХ прима од Тужилаштва БиХ.

"То је обична фарса да би Медџида Кресо и даље остала на тој позицији", рекао је Дукић.

Он је упитао како је могуће да, и поред бројних видео доказа и изјава свједока, још нема оптужнице у Тужилаштву БиХ за случај Атиф Дудаковић, те за злочине над Србима у касарни "Виктор Бубањ", у централном затвору, на Казанима, у Тузланској колони, Добровољачкој и осталим мјестима страдања.


Извор: РТРС

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ДИЈАЛОГ ВРАТИТИ НА ПОЧЕТНЕ ... - Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: ОТВОРЕНО ПИСМО СУОСНИВАЧИМА ИНСТИТУТА

МИТРОВИЋ : НА ОЗРЕНУ ПРОНАЂЕНИ ... - Jadovno 1941.

митровић: застој у процесуирању злочина над ... - Jadovno 1941.