МИТРОВИЋ: НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД РЕФЕРЕНДУМА

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да власти Републике Српске не смију одустати од одржавања референдума о Суду и Тужилашту БиХ, јер структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ не даје никакве резултате.

 

"Има оправдања за референдум, јер сматрамо да је предсједник Републике Српске ослушкивао `вапаје` и приговоре жртава рата из Српске на дискриминаторски однос Суда и Тужилаштва БиХ у погледу процесуирања српских жртава рата", рекао је Митровић Срни. 

 

Он наглашава да једино референдум може постићи неке циљеве у погледу реформе правосуђа у БиХ, јер структурални дијалог тренутно ништа не обећава, изузев могућности одуговлачења ове реформе. 

 

"Федерална страна, потпомогнута страним амбасадорима и високим представником, нема намјеру да структурални дијалог учини ефикасним, корјенитим и радикалним, како би Суд и Тужилаштво БиХ имали објективан и непристрасан приступ у процесуирању ратних злочина", каже Митровић. 

 

Он је подсјетио да крајем децембра истиче седмогодишњи рок по Стратегији процесуирања ратних злочина у БиХ за процесуирањем најсложенијих предмета, истичући да упркос томе ниједан случај злочина почињеног над Србима није започет са процесуирањем нити окончан. 

 

"Ово довољно говори о делигимитету Суда и Тужилаштва БиХ, јер не вјерујем да ће ове институције испунити задатке и обавезе у просесуирању лакших случајева ратних злочина у року од 15 година како предвиђа стратегија", рекао је Митровић. 

 

Митровић оцјењује да је несхватљиво да неки страни амбасадори и високи представник не разговарају са жртвама рата из Републике Српске прије доношења некаквих закључака или њиховог стајања у одбрану Тужилаштва и Суда БиХ, иако су и они свјесни да ове институције не раде онако како би требало. 

 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. 

 

Према овој одлуци, референдумско питање гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?". 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ЗЛОЧИН НА ОЗРЕНУ ИМА СВЕ ЕЛЕМЕНТЕ ...

МИТРОВИЋ: ПОКРЕНУТИ ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ СРБА ...

митровић: хрватска мора процесуирати злочине над србима