НА ДАНАШЊИ ДАН ОБОРЕН "НЕВИДЉИВИ" Ф-117

Олупина невидљивог Ф-117 у близини Буђановаца 1999.

Олупина невидљивог Ф-117 у близини Буђановаца 1999.

На данашњи дан, прије 16 година, јединице Војске Југославије срушиле су мит о необоривом америчком "невидљивом" ловцу бомбардеру Ф-117, оборивши га изнад села Буђановци, током НАТО агресије на СР Југославију.

Летјелицу Ф-117А оборили су припадници 3. дивизиона 250. бригаде противваздухопловне одбране 27. марта 1999. године у 20.42 часа. 

Они су, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успјели да летјелицу погоде са земље. 

Авион је пао у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са двије ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани. 

Ф-117А - "ноћни соко" репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године када је, према објављеним подацима, 1.270 пута прелетио непримијећен ирачко небо у 39 борбених мисија. 

Тај авион представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, што му је омогућавало да буде "невидљив" за све радарске системе. 

О томе како су Срби успјели да надмудре "Елвиру", њујоршки лист "Њузвик" је у јулу 1999. године написао да су "Срби сваки дан помјерали радаре, а укључивали их само накратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО за детектовање". 

Четврте ноћи, како наводи лист, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео је да свијетли, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ. 

Пилота обореног авиона Дејла Зелка евакуисале су америчке снаге. 

У Србији се код уличних продаваца још могу пронаћи разгледнице са фотографијом "невидљивог" авиона и ироничним натписима, а међу њима је и снимак остатака авиона натоварених на кола са коњском запрегом. 

Неколико година касније пуковник Золтан Дани који је оборио "невидљивог" и пилот авиона Дејл Зелко упознали су се и постали пријатељи.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Биста мале Милице Ракић опет на Ташмајдану

ПОЧЕЛА КАМПАЊА "СРБИЈА НИКАД У НАТО"

ДАНАС 16 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА НАТО АГРЕСИЈЕ

НИКАДА СЕ НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ НАТО АГРЕСИЈА

Кад оборени опет полете