НА КРАЈУ СУКОБА У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ БИЛО 40.000 НЕСТАЛИХ

icmp

ДОБОЈ, 25. АПРИЛА (СРНА) - Према званичним подацима Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП), на крају сукоба у бившој Југославији било је 40.000 несталих за које се сумњало да више нису међу живима.

Око 30.000 лица нестало је током рата у БиХ, 5.500 нестало је у рату у Хрватској, а 4.400 у сукобу на Косову, док су 23 особе нестале 2001. године током кризе у Македонији, речено је данас на јавној трибини ИЦМП-а у Добоју.

На трибини, одржаној у организацији добојског Црвеног крста, представници ИЦМП-а подсјетили су да још није пронађено око 10.000 лица несталих у сукобу у БиХ, 2.000 у Хрватској, 900 на Косову и 13 у Македонији.

Представници Међународне комисије за нестала лица присутне на јавној трибини информисали су о процесу тражења, идентификацији несталих и ексхумацији посмртних остатака несталих лица, као и о ИЦМП-овом центру за упутства о несталим лицима и другим темама везаним за питања несталих.

"Центар за упутства о несталим лицима је корисно средство путем којег породице несталих могу сазнати извјештај о подударању узорака крви и да ли посједују довољно узорака да би се идентификовала нестала особа", рекао је координатор Одјељења правде и иницијативе цивилног друштва при ИЦМП-у Метју Холидеј.

Према његовим ријечима, ИЦМП-ова база подака несталих лица посједује податке за више од 89 000 узорака крви прикупљених од породица и рођака несталих лица, те 19 744 јединствена ДНК профила, као и 36.000 анализираних узорака костију узетих из посмртних остатака ексхумираних из тајних гробница у земљама бивше Југославије.

Представници ИЦМП-а уручили су присутнима на трибини брошуру “Водич за породице несталих лица у БиХ” у којој је објашњен процес тражења и индентификације несталих, те шема ексхумације и упутство за кориштење ИЦМП центра, као и адресар подручних ИЦМП канцеларија у 13 градова у БиХ.

Међународна комисија за нестала лица основана је 1996. године и њена примарна улога је да обезбиједи сарадњу влада у проналажењу и идентификацији лица која су нестала током оружаног сукоба или као резултат кршења људских права.

 

Извор: срна