НА ОСНОВУ НЕПОУЗДАНИХ ДОКАЗА - МАКСИМАЛНЕ КАЗНЕ ЗА СРБЕ

На основу непоузданих доказа максималне казне за Србе
На основу непоузданих доказа максималне казне за Србе

БЕОГРАД /СРНА/ - Пресуда Жупанијског суда у Осијеку десеторици Срба на 139 година затвора због наводног злочина у Трпињи, најбољи је примјер како на основу крајње непоузданих доказа људе осуђују на максималне казне затвора, оцијенио је директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Штрбац је у изјави Срни рекао да је затечен, али не и изненађен пресудом, с обзиром да прати суђења у Хрватској још од ратних година и да је свјестан чињенице да се хрватско правосуђе није одмакло од тог времена, као и да сваком новом пресудом доказује коришћење двоструких стандарда. 

Према његовим ријечима, девет од 10 људи којима је данас изречена пресуда, приведено је у "спектакуларном хапшењу" у селу Трпињи, гдје су остали да живе и након ратних сукоба, што се противи логици здравог разума уколико су заиста починили злочине. 

"Противи се логици да је неко крив за толико живота и да остане да живи мирно, односно толико мирно колико је могуће у таквом окружењу, с обзиром да је већина Срба из Хрватске избјегла. Ту нешто није у реду са животном логиком", нагласио је Штрбац. 

Он је напоменуо да је у конкретном случају, пресуда донесена на основу свједочења двојице људи, од којих је један дао исказ под псеудонимом, што оправдано подстиче сумњу у вјеродостојност исказа. 

"Други свједок је био Србин из тог села за којег смо и ми већ давно чули да је веома проблематичан и да је осуђиван, а вјероватно на тај начин купује и своје неке привилегије слободе", навео је Штрбац. 

Говорећи о двоструким аршинима хрватског правосуђа, Штрбац је подсјетио на злочине над Србима у Груборима током акције "Олуја", за шта је и предсједник хрватског вијећа рекао да се тамо догодио "страшан злочин који је укаљао углед хрватске полиције и војске", али је ослободио двојицу осумњичених, наводећи да нема доказа да су баш они директни извршиоци злочина. 

"Овдје имају људе који су били у територијалној одбрани и обављали послове, колико ја знам, привођења, али нису никог убијали, али је то за хрватско правосуђе довољно да се људи осуде на дугогодишње па и максималне казне затвора, иако немају поузданих доказа", рекао је Штрбац. 

Он је рекао да има утисак да се сличне ствари у Хрватској раде сваки пут током предизборне кампањи, те да је у овом случају ХДЗ-овска струја у судству хтјела да допринесе да неки од предсједничких кандидата побиједи. 

"Ја не поричем да су се десили злочини над Хрватима, али хрватско правосуђе ради тако да се сви Срби који су били присутни у територијалној одбрани у селу гдје се десио злочин, похапсе и осуде, а с друге стране, када се суди за злочине над Србима, изабере се један или двојица Хрвата па и тада их ријетко осуде", нагласио је Штрбац.

Он је рекао да је данашња пресуда хрватског правосуђа јасна порука Србима - "не враћајте се ви који сте отишли, а бјежите преостали јер ратни злочини не застаријевају и ко зна када можемо извући против вас некаквог свједока".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У ЗАГРЕБУ ИДЕНТИФИКОВАНО 20 СРБА УБИЈЕНИХ У "ОЛУЈИ" И "БЉЕСКУ"