НАСТАВАК СУЂЕЊА МЕРЧЕПУ

mercep

ЗАГРЕБ, 18. АПРИЛА (СРНА) - Свједочењем двојице бивших министара унутрашњих послова Хрватске Ивана Векића и Ивана Јарњака данас ће бити настављено суђење командиру резервне полицијске јединице МУП-а Томиславу Мерчепу због ратног злочина над 43 српска цивила почињеног 1991. године на подручју Пакрачке Пољане, Загреба и Кутине.

Бивши помоћник министра унутрашњих послова Смиљан Рељић рекао је јуче на суђењу да се догађаји у Пакрачкој Пољани нису могли квалитетно истражити због рата, те да је Мерчеп покушао опрвадати поступке осумњичених за злочине "породичном ситуацијом у Вуковару".

Рељић је рекао да је државни врх примао извјештаје у којима су изношене сумње о незаконитим дешавањима у Пакрачкој Пољани, а у којима је Мерчеп био незаобилазна тема.
       
Он је истакао како је знао за затвор у Пакрачкој Пољани у који су одвођени људи, те додао како му се "чини" да су након одласка јединице ондје пронађена нека тијела.

За Мерчепа је рекао да је фигурирао као особа заслужна за одбрану Хрватске, те је навео да Туђман није тражио да се зауставе поступци против осумњичених за злочине у Пакрачкој Пољани.

Томиславу Мерчепу суди се пред загребачким Жупанијским судом због ратног злочина почињеног 1991. године над 43 српска цивила на подручју Пакрачке Пољане, Загреба и Кутине.

 

 

Извор: срна