НЕДОВРШЕНА ИСТРАЖИВАЊА О СТРАДАЊУ СРБА

         БАЊАЛУКА, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је данас Срни да су недовршена истраживања о страдању Срба у протеклом рату у БиХ.

        "На сајту Истраживачко-документациони центар БиХ /ИДЦ/ нису обиљежена сва страдања Срба у протеклом рату, као ни велики број појединачних и масовних српских гробница", рекао је Велимировић.

        Он је рекао да је проблем у ИДЦ-у што се Мирсад Токача позива искључиво на пресуде судова, иако је позната чињеница да до сада нису значајније процесуирани ратни злочини почињени над Србима о чему институције Републике Српске имају обимну документацију и доказе.

        С друге стране, истиче Велимировић, жртве бошњачке националности су до краја обухваћене судским пресудама. "Након 17 година од завршетка рата у БиХ, Срби су и даље жртве система који намјерним избјегавањем подизања оптужница за злочине над Србима шаље јавности искривљену слику о посљедицама и карактеру протеклог рата у БиХ", закључио је Велимировић.

        Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку упозорава да је сарајевски ИДЦ у својим подацима умањио број српских жртава у протеклом рату за 5 800 на нивоу БиХ и за 4 027 у Сарајеву.

        Директор београдског Института, историчар Миливоје Иванишевић рекао је Срни да су подаци његовог института о броју српских жртава у цијелој БиХ, а посебно у Сарајеву, знатно погубнији за српску популацију у БиХ него што наводи центар Мирсада Токаче.

        ИДЦ БиХ недавно је објавио да је током ратних сукоба од 1992. до 1995. године регистровао око 98 000 жртава страдалих у протеклом рату, од којих су 55 одсто војници, а 45 одсто цивилно становништво, а међу убијенима је око 64 000 Бошњака, 24 900 Срба, 7 700 Хрвата и око 500 осталих.

 

Извор: срна