'Неће бити добро док има Хрвата који мисле да има добрих Срба'

Суђење

Славко Иванић свједочио је на загребачком Жупанијском суду у наставку суђења Томиславу Мерчепу, оптуженом за ратни злочин почињен 1991. на подручју Пакраца, Загреба и Кутине.

 

– Василије и Милорад Милетић били су моји сусједи и невини су страдали. Одведени су 1. студеног 1991., а у почетку се нисам због тога бринуо, јер сам мислио да су отишли с војском како би им били водичи. То сам помислио јер ми је Јула Милетић, када сам је возио у Пакрачку Пољану да се распита за супруга и сина, испричала како су јој људи који су их одвели казали да о томе не смије ништа три дана причати – казао је Славко Иванић свједочећи на загребачком Жупанијском суду у наставку суђења Томиславу Мерчепу, оптуженом за ратни злочин почињен 1991. на подручју Пакраца, Загреба и Кутине.

Иванић, једини од пет позваних свједока који се појавио на суду, испричао је потом како је Милетиће посљедњи пут видио тог дана када су одведени. Како се након њихова одвођења, казао је Иванић, о њима распитивала цијела улица, нетко је Јули Милетић рекао да о свему пита попа. Она је прво назвала свећеника, но када је схватила да је Поп заправо надимак особе која је заповједник у Пакрачкој Пољани, Ј. Милетић замолила је Иванића да је тамо

– Довезли смо се до неке кућице испред које је био стражар који ми је рекао да је то стожер. На моје питање јесу ли ту доведени отац и син, стражар је одговорио да нема ту никаквог оца и сина. А онда је дошао један младић, ваљда његов заповједник. Приговорио ми је што се бринем за Србе те ми је рекао нешто у смислу како нама никада неће бити добро све док има Хрвата који мисле да има добрих Срба. Био је љутит на мене, а и други војници у близини тако су изгледали па сам се вратио у возило и ми смо отишли – казао је свједок.

Додао је како му је Јула Милетић послије рекла да је, када се у новинама почело писати о овом случају, препознала Синишу Римца као заповједника који му се љутито обратио.

– Није прошло ни мјесец дана од када су Милетићи одведени, када су Јули јавили да су нађени и да су мртви у Загребу. Рекли су јој да ће јој допремити тијела ради спровода, но на крају је добила урне – казао је свједок.

 

Извор: ВЕЧЕРЊИ