НЕИЗДРЖИВО ПОТЦЈЕЊИВАЊЕ СРПСКИХ ЖРТАВА

Недељко Митровић
Недељко Митровић

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић поручио је, поводом наредбе Тужилаштва БиХ о непровођењу истраге против предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Шефика Џаферовића због ратних злочина, да се више не може трпјети омаловажавање и потцјењивање српских жртава.

"Република Српска треба предузети неке мјере, али под условом да буде опрезна да тај чин не буде антидејтонски, јер ће сносити политичке и друге посљедице, што је и циљ бошњачке стране", рекао је Митровић Срни. 

Митровић је напоменуо да је одлука Тужилаштва БиХ у случају "Џаферовић" очито политички мотивисана, као и сви слични случајеви до сада, јер је мало ко од бошњачких функционера одговарао за ратне злочине.

Митровић је истакао да је немогуће да у овом случају нема основе за покретање поступка, имајући у виду да је документација постојала и раније и да је враћена из Хашког трибунала под ознаком "А". "Значи, има основа да се Џаферовић сумњичи и да се покрене поступак за ратни злочин", сматра Митровић. 

Он је додао да, међутим, није ни било за очекивати да ће Тужилаштво другачије реаговати, с обзиром на досадашња искуства, иако трагови стравичних злочина над Србима постоје. 

Митровић је подсјетио да је гробница од 21 тијела, од којих је 17 без главе, код Возуће, односно те масовна гробница од 52 заробљеника из Гостовића, "рукопис муџахедина" који су били под командом Сакиба Махмуљина, некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ, али да је Шефик Џаферовић био надлежан по политичкој основи као начелник Центра служби безбједности Зеница. 

Он је најавио да ће удружења из Српске проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата највјероватније Народној скупштини предложити да отвори тему о овим проблемима, да би се добио политички легитимитет за предузимање различитих активности и владиног и невладиног сектора. 

Тужилаштво БиХ издало је јуче наредбу о непровођењу истраге против предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефика Џаферовића за ратне злочине. 

Поступајући тужилац је донио овакву одлуку на основу анализе материјала које је доставио бивши потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо. 

Кебо је у неколико наврата предао тужиоцима више од 8.000 страница документа у вези са злочинима почињеним над Србима у Возући код Завидовића. 

Он је почетком фебруара прослиједио Тужилаштву БиХ и нових 3.000 докумената, међу којима су докази о ратним злочинима које су над Србима починили припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ на подручју централне БиХ, дијела Крајине и на подручју Горажда.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ЏАФЕРОВИЋ НЕ МОЖЕ ВОДИТИ ... - Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: ОТВОРЕНО ПИСМО ... - Jadovno 1941.

ЗАХТИЈЕВАТИ СУСПЕНЗИЈУ ШЕФИКА ЏАФЕРОВИЋА - Jadovno ...