НЕКАЖЊЕН ЗЛОЧИН НАД СРПСКИМ СТАНОВНИШТВОМ

Смолућа

БИЈЕЉИНА, 30. АВГУСТА /СРНА/ - Парастосом за 148 жртава четворомјесечне опсаде Смолуће, Потпећи и Тиње данас је у Бијељини обиљежено 20 година од херојског пробоја из потпуног непријатељског окружења у коме се налазило око 7 000 житеља овог подручја.

 


Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије је у обраћању након парастоса позвао српске житеље протјеране из Смолуће, Потпећи и Тиње да помогну ожалошћеним родитељима и дјеци погинулих да буду јединствени и сачувају своја имања, гробља и традицију постојбине која је након рата припала Федерацији БиХ.

„Уједините се и вапите у Федерацији и у БиХ, све до Стразбура, тражите да вам обнове куће ваше, као што обнављају другим народима. Једино се Србима у БиХ не обнавља и не враћа оно што је њихово било“, рекао је владика Василије. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз је рекао да је пробој из опсаде једна од најхуманијих битака које је Војска Републике Српске у отаџбинском рату извојевала и најавио да ће овај датум бити уврштен у календар Владе о обиљежавању значајних догађаја.

Породице жртава и житељи Смолуће, Потпећи и Тиње, који након протјеривања са огњишта живе углавном у Бијељини и Брчком, позвали су власти Републике Српске да зауставе прогон над преживјелим Србима овог краја и подсјетили да судови у Федерацији подижу против њих оптужнице за ратне злочине. 

На споменик жртвама Смолуће, Потпећи и Тиње у гробљу Пучиле вијенце су положили представници завичајних удружења, локалне заједнице, БОРС-а, и у име Владе Српске пензионисани генерал Милан Торбица, који је и савјетник у кабинету министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Петра Ђокића. 

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

20 година од ослобађања становника Тиње, Смолуће и Потпећи