НЕКО ДА ОДГОВАРА ЗА СМРТИ ХАШКИХ ЗАТВОРЕНИКА

Саво Штрбац
Саво Штрбац

Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је, поводом изненадне смрти бившег команданта Српске војске Крајине генерал-мајора Милета Мркшића, да би било вријеме да неко одговара за толике смрти хашких притвореника и осуђеника.

Он је поставио питање како је могуће да затворски љекари у лисабонском затвору нису на вријеме открили тако опаку болест и нису обавијестили Хашки трибунал по чијој је одлуци генерал Мркшић и доспио у лисабонски затвор или Амбасаду Србије.

"Како је могуће да човјек са дијагнозом `астма и физичка исцрпљеност` умре за свега двадесетак дана по пријему у болницу, односно четири дана по новоутврђеној дијагнози `карцином плућа`?", упитао је Штрбац.

Он је упитао и зашто су власти у Србији најавиле да ће тражити Мркшићево премјештање у Србију ради лијечења тек када су медији објавили апел његове кћерке "иако су о његовом стању обавијештени петнаестак дана раније".

Штрбац је подсјетио да су у шведском затвору Биљану Плавшић малтретирале затворенице муслиманке, а генерал Радислав Крстић тешко је претучен у британском затвору. Услови у естонском затвору, у којем дугогодишњу казну издржава бивши предсједник РСК Милан Мартић, "нису далеко одмакли од стаљинистичких гулага".

Он је истакао да је у притворској јединици Хашког трибунала у Шевенингену до сада умрло девет притвореника, међу којима је седам Срба - Ђорђе Ђукић, Славко Докмановић, Милан Ковачевић, Слободан Милошевић, Момир Талић, Милан Бабић и Мирослав Дероњић, а генерал Мркшић је први који је умро ван Шевенингена.

У број умрлих нису укључени они који су због подмакле болести пуштени из притворске јединице и убрзо умрли на слободи.

"Иначе, Трибунал према свом статуту не може изрећи смртну казну, али и да може, тешко да би их толико, колико их је обољело на смрт и умрло у његовој притворској јединици, укључујући и смрт Мркшића у лисабонском затвору, осудио на ту казну", закључио је Штрбац.

Бивши комадант Српске војске Крајине генерал-мајор Миле Мркшић, рођен у Вргинмосту, преминуо је јуче у лисабонском затвору у Португалу, у којем је од 2012. године издржавао казну по налогу Хашког трибунала.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИЛЕ МРКШИЋ ПРЕМИНУО У ЗАТВОРУ - Jadovno 1941.

ŠTRBAC: DOKAZAĆEMO DA JE NAD SRBIMA IZVRŠEN GENOCID ...

ПОЧИЊЕ ПРОЦЕС У ХАГУ - Jadovno 1941.