НЕМА ОДГОВОРА ЗАШТО СУ ФОРМИРАНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ПОДРИЊЕ И КРАЈИНУ

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Породице погинулих и несталих из Републике Српске још увијек нису добиле одговор од Колегијума директора Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) због чега су формиране посебне канцеларије Института за Подриње и Крајину, изјавио је предсједник Републичке организације која окупља ове категорије Недељко Митровић.

"Од наведених институција очекујемо да нам појасне оснивање двије посебне канцеларије, што ми доживљавамо као дискриминацију и мање уважавање несталих из реда српског народа. То је супротно свим конвенцијама, уредбама, законима, па и хуманитарном и кривично-правном приступу у рјешавању ових питања", рекао је Митровић Срни.

Митровић каже да је за породице погинулих и несталих из Републике Српске неприхватљиво да се процес тражења несталих у ове двије регије издваја из система тражења несталих, што је супротно Закону о несталим лицима и Споразуму о оснивању Института за нестала лица БиХ.

"По истом принципу, зашто онда не постоје посебне канцеларије Института за Сарајево и Озрен, јер немамо довољно информација о несталим у тим и другим мјестима", истакао је Митровић.

Он је подсјетио да је раније основана посебна комисија за Сарајево за страдање не само Срба, већ за страдање свих грађана у Сарајеву, али је доживјела фијаско због опструкције представника Бошњака у тој комисији.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица упутила је почетком маја ове године допис Институту за нестала лица БиХ у којем се тражи одговор на наведено питање.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ УЗИМАЊЕ УЗОРАКА КРВИ ...

МИТРОВИЋ: ПОКРЕНУТИ ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ СРБА ...

МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА ...