НЕМИНОВАН РАСПАД БиХ

Srpska Novinska Agencija.jpg

БИЈЕЉИНА, 31. МАЈА /СРНА/ – Професор Универзитета за националну одбрану САД Стивен Мејер сматра да у БиХ расте подјела између Федерације БиХ и Републике Српске и да би у интересу Срба најбоље рјешење било да се одвоје.

Мејер је за "Глас Српске" оцијенио да је неминован распад БиХ, јер је ријеч о "држави која постоји само на папиру".

 

"У једном моменту доћи ћемо и до формалног раздвајања, али, искрено, не знам да кажем шта ће послије тог да се деси. Могуће је да из тога произађе и независност бошњачке државе. То ће се вјероватно десити за деценију, двије или пет", сматра Мејер.

 

Он је рекао да са добром економском политиком мале политичке заједнице могу да успију.

 

"Ако Црна Гора може да опстане као држава, онда би и бошњачка држава и Република Српска као држава могле да опстану. Наравно, то питање тражи одговор на питање да ли би РС требало да буде независна или да се везује за Србију?", каже Мејер, који је и бивши аналитичар ЦИА за Балкан.

 

Он је оцијенио да су велике силе Америка, Француска и Велика Британија уназадиле политички развој на простору Балкана за 20 до 30 година, те додао да су Савјет за провођење мира и ОХР постали бескорисни.

 

"Све важније земље чланице ПИК-а, Америка, Енглеска, Турска првенствено гледају сопствене интересе. Њих не занима интерес Брчко дистрикта, Српске ни цијеле БиХ, али ако међународна заједница жели да плаћа постојање ОХР-а, онда је све у реду“, рекао је Мејер.

 

Он је истакао да је све мање подршке представника међународне заједнице бошњачкој политици, те предвиђа да ће традиционални бошњачки политичари постати још више изоловани и очајни.

 

„У бошњачком корпусу испливаће нови лидери. Генерално, мислим да ће доћи до још веће подјеле међу етничким групама у БиХ. Биће потребно пуно храбрости и интелигенције да се нађе прави пут у таквим околностима, али тај пут мора да се пронађе без великог мијешања међународних представника“, оцијенио је Мејер.

 

 

Извор: срна