НЕПРИХВАТЉИВА КЕЈСИЈЕВА ПОДРШКА РАДУ ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

nedeljko_mitrovic

БАЊАЛУКА, 17.АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске /РС/ Недељко Митровић сматра неприхватљивом изјаву британског амбасадора у БиХ Најџела Кејсија, којом подржава активности Института за нестала лица БиХ и ИЦМП-а у процесу тражења несталих лица.

Коментаришући Кејсијеву изјаву у којој се наводи да је БиХ остварила импресиван напредак разрјешењем судбине више од 70 одсто несталих у рату, Митровић је питао да ли то подразумијева и чињеницу да је за четири године рада Института за нестала лица БиХ идентификованао свега 92 лица српске националности од 1.709 који се воде на списку.

"Питамо када ће 1.709 несталих из Републике Српске бити ексхумирано и идентификовано ако Институт буде радио оваквим темпом на проналажењу српских жртава", рекао је Митровић за Срну.

Митровић је закључио да британски амбасадор у БиХ оваквом изјавом подржава и подстиче нерад и корупцију унутар Института, који још нема верификовану централну евиденцију несталих у БиХ, због чега се с правом поставља питање ко се још тражи у БиХ.
       
"БиХ је остварила импресиван напредак разрјешењем судбине више од 70 одсто несталих у рату, али остаје да се уради још много посла како би што је више могуће породица добило информације о својим несталим и остварило сва своја законска права", изјавио је британски амбасадор у БиХ Најџел Кејси.

Кејси и војни аташе британске амбасаде Роб Томлинсон јуче су посјетили Одјељење за координацију идентификација Међународне комисије за нестале лица /ИЦД/ и Идентификацијски пројекат "Подриње" /ПИП/ у Тузли.

Он је рекао да је Великој Британији драго да може подржати активности Института за нестала лица БиХ и ИЦМП-а.

 

 

Извор: срна