НЕПРИМЈЕРНО ДА СРПСКА ДЈЕЦА ЉЕТУЈУ НА МЈЕСТУ СРПСКОГ МУЧИЛИШТА

English

БЕОГРАД, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је непримјерно да дјеца - спортисти из Србије љетују у некадашњем логору смрти "Лора" у Сплиту гдје је од 1992. до 1998. године мучено 1008, а у најгорим мукама умрло 70 Срба.

Штрбац је назвао лицемјерним образложење организатора Спортских игара младих у Сплиту Здравка Марића да прошлост припада прошлости и да се треба окренути будућности и да је лоше што ће српска дјеца због "бесмислене" побуне њихових родитеља сада бити премјештена у хотел "Загреб". 

Он је истакао да су ране од протеклог рата још исувише свјеже и указао да би Министарство за омладину и спорт Србије требало да објасни како се овај "пропуст" дешавао уназад четири године. 

Штрбац је испричао да се методе које су примјењиване у логору "Лора" граниче са здравим разумом и као илустрацију за то навео је да су заробљени Срби везивани за струју преко полних органа и ушних шкољки, да су им у уста стављане живе жабе и да су премлаћивани на смрт, ако би те жаба угинуле. 

Као посебно мучну, Штрбац је навео "омиљену дисциплину" хрватских мучитеља који су Србе приморавали да "телефонирају Слободану Милошевићу", појаснивши како су то радили. 

"Чувар стави рукавицу, а онда затворенику гурне руку у чмар, "бурлија" му по цријевима, производи стравичан звук и тако позива Милошевића", преноси свједочења преживјелих логораша Штрбац. 

Он подсјећа да се од 70 убијених Срба половина још води као нестало и да није немогуће "да је унуче или блиски рођак неких од убијених Срба протеклих година љетовао у Лори или тамо требало да борави са својим вршњацима из БиХ, Македоније и Хрватске" овог љета. 

Штрбац је истакао да би сваки Србин који патриотски размишља требало да за мјесто одмора бира дестинацију гдје ће бити пријатељско дочекан, а да то свакако није Хрватска. 

Он је истакао да изузетак чине једино Срби који су избјегли из Хрватске и који се тамо враћају у покушају да сачувају "оно нешто мало што је још њихово". 

Најбоље пласирани играчи малог фудбала у организацији "Спортских игара Србије" требало је да 19. августа отпутују на наградно такмичење у Сплит и буду смјештени у комплекс некадашњег ратног логора "Лора". 

Мањи број родитеља, који је сазнао гдје дјеца треба да буду смјештена, алармирала је српску јавност и поручила да нема силе да пусте своју дјецу на такво "љетовање" иако, претходно нису имали ништа против да малишане пошаљу у Сплит.

 

Извор: срна

Везане вијести:

ЗЛОЧИН У ЛОРИ РАК-РАНА МЛАДЕНА БАЈИЋА

ОДГОЂЕНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ У ПРОЦЕСУ "ЛОРА 2"

ДА ЛИ СЕ СТРАХОТЕ ЛОРЕ МОГУ ПЛАТИТИ КУНАМА ?