ОБАВЕЗА ДА СЕ УПУТИ ИЗВИЊЕЊЕ СРПСКОМ НАРОДУ

slobodan_nagradic.jpg

БАЊАЛУКА, 29. ФЕБРУАРА (СРНА) - Предсједник Српског демократског форума Слободан Наградић сматра да је неосновано поређење догађаја у Сребреници с холокаустом, те да се иза оптужби Бошњака за дешавања у јулу 1995. године крије жеља за дестабилизацијом прилика у БиХ.

"Пред правосуђем нема реципроцитета када је ријеч о српским жртвама. На подручју западног Балкана владају двоструки стандарди по питању живих и мртвих. Зато постоји обавеза да се упути извињење и српском народу за невине жртве, које су пале", изјавио је Наградић.

Према његовим ријечима, упорним поређењем догађаја у Сребреници са судбином јеврејског народа током Другог свјетског рата, сарајевска политичка елита жели да скрене пажњу на страдање Бошњака током протеклог ратног сукоба у БиХ.
       
"Не уважавају се чињенице да се ратни злочини нису дешавали само у Сребреници 1995. године, него се то догађало од самог почетка грађанског рата. Факти говоре да су многи Срби, војници, а још више цивили, страдали током рата у селима око Сребренице, као и многим другим мјестима", изјавио је Наградић за "Фокус".

Он је истакао да су потпуно неосновани захтјеви СДА да се званичници Бањалуке поново извињавају јер је то у име српског народа још 2004. године учинио тадашњи предсједник Српске Драган Чавић, а нешто касније и предсједник Владе Драган Микеревић.

Оцијенивши да ће БиХ бити провизоријум у којем ће још дуги низ година бити мржње, Наградић је истакао да се мало чини да народи на овим просторима живе једни с другима и да не види да ће се тај идеал остварити у догледно вријеме.

"Већина ратова у историји завршила је с јасним побједником или губитником. Овдје то није случај. Фактори, који су дириговали ратом, ставаљајући се на једну страну, успјели су да након рата наметну да су Срби губитничка страна. Зато на Србе пада кривица за све што се десило, иако то не одговара историјским чињеницама", каже Наградић.

Он је додао да је један дио људи у Србији спреман да то прихвати и своју улогу сада виде у серији извињења у чему прелазе мјеру, па одговорност за све што се дешавало у рату приписују српском народу, чак и онај дио који то реално није. "Мисле да ће се тако додворити другима. То су илузије, јер противници увијек више цијене чврст и јасан став, него некакво подаништво без повода", нагласио је Наградић.

 

Извор: срна