Обиљежавање дана погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату и на локалним нивоима

Слобода

Широм Републике Српске јуче и данас  на нивоу локалних заједница обиљежава са дан  сјећања на погинуле и нестале у Одбрамбено-отаџбинском рату. Централани догађаји комеморације у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске најваљени су за данас у Бањој Луци. 

 

Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила општине Приједор обиљежила је Дан погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.Предсједник ове организације Здравка Карлица рекла је да су ове године код централног спомен-обиљежја у Приједору "За крст часни" упаљене свијеће у облику броја 20 и у бојама српске заставе. 

"Прошло је 20 година од почетка рата, а 16 година обиљежавамо овај датум у свим општинама Републике Српске", рекла је Карлица, додајући да је обиљежавање овог датума почело обиласком пет породица којима су уручени поклон пакети и новчана помоћ од по 100 КМ. 

Карлица је навела да породице приједорске регије траже још 25 несталих српске националности. 

"Молим све оне који знају за било чије тијело, било ком народу да припада, да то и кажу, како би људи могли да сахране своје најмилије, свако по свом обичају", апеловала је Карлица. 

 

Предсједник општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Прњавора Бориславко Пеулић рекао је да би до краја ове године требало да буду познати резултати идентификације пет посмртних остатака пронађених у гробници на Озрену, за које постоје назнаке да су од бораца прњаворске бригаде.Гробница на Озрену откривена је прије два-три мјесеца, а посмртни остаци су након ексхумације упућени на идентификацију у лабораторију у Тузли. 

Општина Прњавор тражи још 42 нестала борца Војске Републике Српске, за које је у цркви Светог Георгија у Прњавору вечерас, уочи 15. септембра, Дана несталих и погинулих бораца Српске, служен парастос и запаљене свијеће. 

Пеулић је рекао да је ово прилика да се евоцирају успомене на оне који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. 

"Циљ нам је да опоменемо јавност да је тражење несталих један од највећих проблема са којима се суочавају породице које још не знају шта је са њиховим најмилијима", нагласио је Пеулић.

 

Извор: СРНА/ЈАДОВНО

 

Везане вијести: 

Обиљежавање Дана погинулих-убијених и несталих бораца и цивила РС