ОБИЉЕЖАВАЊЕ ЗЛОЧИНА НАД ВОЈНИЦИМА ЈНА У ТУЗЛИ И У БИЈЕЉИНИ

Уништена колона возија ЈНА-а на Брчанској Малти у Тузли

Уништена колона возија ЈНА-а на Брчанској Малти у Тузли

Страдање припадника ЈНА у Тузли, које се десило прије 23 године, биће обиљежено 15. маја на Брчанској малти у овом граду, те у Бијељини на градском гробљу у Пучилама, потврдио је данас предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.

Дуњић се у Бијељини састао са представницима градске Борачке организације, преживјелим учесницима "Тузланске колоне" и представницима града Бијељина, са којима је разговарао о плану обиљежавања овог страдања војника ЈНА, која је на основу претходно постигнутог договора требало да напусти БиХ и пређе у Србију. 

"Након окупљања грађана испред Градске управе у Бијељини у 8.00 часова, у 8.30 планирано је да се аутобусима и колоном возила организовано крене за Тузлу, а у 10.00 часова предвиђена је мирна шетња Брчанском малтом у Тузли, мјестом гдје је и почињен злочин 15. маја 1992. године", рекао је Дуњић. 

Он је навео да је у Тузли планиран и кратак вјерски помен, а након тога биће положене руже и прислужене свијеће, након чега се планира организован повратак за Бијељину на градско гробље Пучиле, гдје је сахрањен дио страдалих у овом злочину. 

У Бијељини ће у 12.00 часова бити служен парастос, положени вијенци, а потом је планирано обраћање званичника. 

Дуњић је подсјетио да је данас Министарство унутрашњих послова (МУП) Тузланског кантона одобрило обиљежавање овог догађаја када је прије 23 године убијено 59 војника ЈНА, а рањено 44. 

"Захтјев за обиљежавање 23 године од злочина у ` Тузланској колони` правовремено смо упутили и Министарству саобраћаја Тузланског кантона, Хитној помоћи и Ватрогасној јединици. Добили смо рјешење о тоталној обустави саобраћаја на правцу Бањ брдо - Тузла – Брчанска раскрсница", рекао је Дуњић. 

Он је увјерен да МУП Тузланског кантона професионално обавља све задатке. 

"Овај догађај морамо и желимо обиљежавати да се не забораве жртве, али не желимо и не смијемо оптеретити, ни садашњост, ни будућност", рекао је Дуњић. 

Дуњић је навео да МУП Тузланског кантона нема информације о евентуалним контрамитинзима, провокацијама и неким нежељеним посљедицама којима би било угрожено достојанствено обиљежавање овог догађаја. 

Преживјели учесник "Тузланске колоне" Славко Новаковић истакао је да за злочин који је почињен 15. маја 1992. године на Брчанској малти у Тузли, при мирном повлачењу ненаоружаних, голобрадих младића, војника ЈНА, до данас нико није одговарао. 

"Нико никада није одговарао за овај злочин почињен над недужном младошћу, над младом војском која се мирно повлачила из касарне у Тузли, а прошло је 23 године. Очекујемо да ће Апелациони суд у Београду за Илију Јуришића, наредбодавца напада на колону, донијети ваљану одлуку, односно да ће потврдити казну од 12 година која му је раније изречена", рекао је Новаковић. 

Он је огорчен радом судова и Тужилаштва у БиХ када је ријеч о овом, али и другим злочинима почињеним над Србима. 

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА ВОЈНИКА ... - Jadovno 1941.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ ВОЈНИЦИМА ЈНА - Jadovno ...

ратне злочине процесуирати пред окружним ... - Jadovno 1941.